Šta muškarci treba da znaju o raku prostate!

prostata (1)Ako se otkrije na vreme, u početnom stadijumu, karcinom prostate je potpuno izlečiv – uspešnost lečenja je čak 98%. Stoga je posle 50. godine redovna kontrola kod urologa od presudnog značaja za uspeh u lečenju. Urolog obavlja ultrazvučni pregled abdomena i male karlice i digitorektalni pregled prostate, i određuje vrednosti tumor- markera u krvi. Pregled je jednostavan, kratkotrajan i bezbolan, ali je od izuzetnog značaja za rano otkrivanje oboljenja. Ukoliko se ne otkrije u početnom stadijumu, rak prostate je u ogromnoj većini slučajeva smrtonosan, bez obzira na dosadašnje pokušaje lečenja, a treba naglasiti da je lečenje čak i u tom slučaju moguće.

Simptomi koji bude sumnju pojave raka prostate

U ranom stadijumu, simptomi se gotovo i ne javljaju. Prvi znaci bolesti se manifestuju tek pošto se tumor znatno uveća i počne da pritiska mokraćni kanal. Tada se javlja učestalo mokrenje i to naročito noću, zatim bol prilokom mokrenja ili ejakulacije, impotencija i bol u donjem delu leđa.

Faktori rizika za bolest

Ovaj oblik raka je najčešći kod starijih od 45 godina, a kod mlađih pretsavlja retkost. Još uvek se ne zna njegov pravi uzrok, mada postoje mnoge teorije. Ishrana bogata zasićenim mastima i genetska predispozicija svakako nose rizik, ali se verovatno radi o većem broju udruženih faktora.

Preventiva i preporuka

Kontrola kod urologa jednom godišnje posle 50. godine, ishrana bogata svežim namirnicama i koštunjavim voćem, kao i redovna fizička aktivnost su najbolja prevetiva.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je prirodni preparat sa kordicepsom kao osnovnim sastojkom.

Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije. Kordiceps povoljno utiče na zaštitu i obnovu ćelija bolesnog organizma.