Lečenje kancerskog bola

 

Lecenje kancerskog bola

Bol je najčešći simptom maligne bolesti, koji najviše plaši bolesnika i porodicu. Bol se najčešće javlja kod primarnih tumora kostiju i metastaza tumora u kostima, tumora organa za varenje, pluća, dojke, prostate, jajnika i grlića materice. Bol se javlja u svim fazama maligne bolesti, s tim da se učestalost i jačina bola povećavaju kako bolest napreduje. Oko 25-30% bolesnika ima jake bolove.

Kancerski bol je najčešće izazvan direktno tumorskim rastom, ali može da se javi i kao posledica  onkološkog lečenja ili zbog drugog, pridruženog oboljenja. Bol nastaje kada oštećenje tkiva aktivira receptore za bol koji se nalaze u koži, sluzokoži, potkožnom tkivu, kostima, mišićima ili unutrašnjim organima (tzv. nociceptivni bol) ili kada su nervi koji prenose impulse od periferije do mozga oštećeni (tzv. bol nerva ili neuropatski bol).

Lečenje kancerskog bola obuhvata: lečenje uzroka bola odnosno lečenje tumora i primenu lekova protiv bola (tzv. analgetika). Cilj je da se bol otkloni i da se spreče tzv. proboji bola.

Lekar će vas pitati da opišete gde vas boli, da li se bol negde širi i gde, kao i da svojim rečima opišete bol (npr. tup, oštar, kao žarenje, kao palenje, kao grč). Takođe, zamislite da ste toplomer koji meri jačinu bola: ako je nula (0) situacija kada bola nema a deset (10) najjači mogući bol, koliko vas boli u proseku, kada je bol najjači odnosno najslabiji. Važno je i koliko bol dugo traje, kako se bol ponaša u vremenu, da li je jači danju ili noću, šta ga pojačava a šta smanjuje. Potrebno je da lekaru kažete koje lekove ste do sada koristili, kako su vam ti lekovi delovali i kako ste ih podnosili. Takođe je potrebno da se utvrdi u kojoj meri bol remeti vaš svakodnevni život (san, apetit, raspoloženje, druženje).

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kancerski bol je moguće otkloniti kod većine bolesnika (70-90%). Metod SZO zasniva se na pravilnoj upotrebi lekova koji se primenjuju na najmanje invazioni način (na usta na prvom mestu), po satnici, u skladu sa jačinom bola i individualnim karakteristikama bolesnika i bolnog sindroma.

Lečenje dugotrajnog bola

Kada se leči dugotrajan bol lekove bi trebalo uzimati na usta (u vidu kapi, kapsula ili tableta). Bol treba staviti pod kontrolu i sprečiti ga da se pojavi, umesto da se suzbija kada se pojavi. Zato se analgetici uzimaju u redovnim intervalima “po satnici”, a ne po potrebi (kao što uzimate antibiotike). Uzimanje lekova po potrebi savetuje se samo za slučajeve kada bol “probije” odnosno nadjača kontrolu koja je uspostavljena primenom analgetika u redovnim dozama.  Jačina bola određuje jačinu leka protiv bola. Lečenje blagih bolova (0-3 na toplomeru od 10) započinje se lekovima neopioidima. Za umereno jake bolove koriste se tzv. slabi opioidi ili male doze jakih opioida. Za lečenje jakih bolova (7-10/10) koriste se jaki opioidi. Lekovima protiv bola mogu da se dodaju i drugi lekovi tzv. koanalgetici (lekovi koji pomažu analgeticima da deluju, na primer u lečenju bola nerva, koštanog bola ili bola porekla unutrašnjih organa npr. creva). Opioidni analgetici su ključni i nezamenjivi lekovi, bez kojih uspešna terapija umereno jakog i jakog kancerskog bola nije moguća.

Plan lečenja

Plan lečenja pravi se za svakog bolesnika ponaosob uzimajući u obzir fazu maligne bolesti, prisustvo drugih simptoma, godine starosti, funkciju unutrašnjih organa, na prvom mestu bubrega. Efekat lekova se takođe razlikuje od osobe do osobe i ponekad je potrebno promeniti nekoliko analgetika dok se ne nađe lek koji najbolje deluje na bol i najbolje se podnosi.

Lekar će takođe preporučiti i lekove za bolje podnošenje lekova protiv bola. Bolesnicima kojima je propisan opioid lekar će preporučiti i lekove protiv opstipacije (zatvor) odnosno protiv mučnine.

Velika je zabluda da treba trpeti bol. Bol koji dugo traje prestaje da bude samo simptom bolesti, već postaje bolest sama po sebi. Bol sebi podređuje ceo život bolesnika: pogoršava, ili čak izaziva druge tegobe (npr. mučninu, gubitak sna, apetita, depresiju) i narušava odnose sa porodicom i prijateljima. Sve ovo dodatno povećava jačinu bola i stvara se začarani krug. Trpeti bol nema smisla. Jedino što može da se dobije je dalje pogoršanje bola i urušavanje kvaliteta života.

Savremena medicina raspolaže znanjem i lekovima pomoću  kojih je moguće uspešno otkloniti kancerski bol u svim fazama maligne bolesti i kod većine bolesnika. Lečenje bola, međutim, zahteva strpljenje, poverenje i saradnju bolesnika, porodice i tima za lečenje bola

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.