Dijagnoza kancera prostate

 rak prostate

Polovina pacijenata sa ranim stadijumom raka prostate nema nikakve smetnje, a druga polovina ima smetnje slične onima kod benignog uvećanja prostate.

Simptomi raka prostate

Simptomi koji se javljaju su: učestalo mokrenje, naročito je učestalo noćno mokrenje, tanak mlaz urina, nepotpuno pražnjenje bešike, bol i pečenje pri mokrenju. Zbog ovakvih nespecifičnih smetnji, rak prostate se može otkriti u ranom stadijumu jedino redovnim pregledima kod urologa. Svaki muškarac nakon 45. godine života treba jednom godišnje da obavi kompletan pregled kod urologa. Takođe, svakog muškarca starijeg od 45. godina koji ima smetnje sa mokrenjem treba uputiti na urološki pregled da bi se isključio rak prostate.
Kompletan pregled prostate uključuje rektalnu palpaciju prostate, određivanje PSA antigena, ultrazvučni pregled prostate i mokraćne bešike, procena količine zaostalog urina u bešici nakon mokrenja, po mogućnosti transrektalni ultrazvuk prostate.

Rektalna palpacija je jednostavan pregled kojim urolog otkriva promene u obliku, tvrdoći i veličini prostate. Iskusan urolog može ovim pregledom otkriti čak i male promene veličine 4 do 5 mm u perifernoj zoni prostate, koje su u 50 % slučajeva maligne. Ove promene mogu biti i fibromuskularne promene, prostatoliti (kamenci) prostate, ožiljci od ranijih zapaljenja, tako da je u slučaju njihovog postojanja potrebna dalja obrada pacijenta.
PSA nije dovoljno osetljiv

Osim rektalnog pregleda pacijentu je potrebno uraditi tumorski marker PSA u krvi.Ovo je najosetljiviji test ranog otkrivanja raka prostate. Ipak nije dovoljno osetljiv, pa se ne može za svakog muškarca koji ima vrednosti PSA veće od 4 ng/ml sa sigurnošću tvrditi da boluje od karcinoma prostate. U slučaju graničnih vrednosti PSA od 3,5 do 15 ng/ml, da bi se utvrdilo da li se radi o benignom ili malignom oboljenju, pacijenta treba poslati na dalje ispitivanje. U dijagnozi karcinoma prostate još se primenjuje i ultrazvučni transabdominalni pregled prostate i mokraćne bešike. Ultrazvukom se može odrediti oblik i volumen prostate, vidi se koliko se prostata utiskuje u bešiku i koliko mokraće ostaje u bešici nakon mokrenja tzv rezidualni urin.

Dodatni pregledi za konačnu dijagnozu

Ako ultrazvučni pregled nije uredan, ako je urolog napipao čvor u perifernom delu prostate, ako vrednosti PSA nisu uredne, sve to upućuje na ozbiljnu sumnju da se radi o karcinomu prostate. Konačna dijagnoza se potvrđuje citološkim ili histološkim pregledom tkiva prostate, koje se uzima punkcijom ili biopsijom. Punkcija se izvodi kroz debelo crevo pod vođstvom ultrazvuka, dok je biopsija riskantniji zahvat.
Kad se utvrdi postojanje maligne bolesti, potrebno je utvrditi stadijum tj. koliko je tumor rasprostranjen u organizmu. Pacijentu se radi CT pregled trbuha i male karlice, intravenska urografija, RTG snimak pluća, scintrigrafija celog skeleta. Magnetna rezonanca se koristi u dijagnozi retkih oblika karcinoma prostate.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.