Pregled prostate obavezan nakon pedesete godine

prostata


Svim muškarcima starijim od 50 godina savetuju se preventivni urološki pregledi, jer je kancer prostate jedan od najčešćih karcinoma kod muškaraca i jedan od vodećih uzroka smrti. Osim laboratorijske analize i merenje PSA – prostata specifičnog antigena, obavlja se digito-rektalni i ultrasonografski pregled prostate.

Kako se radi pregled prostate?

Prostata može da se pregleda ultrazvukom preko trbuha uz punu mokraćnu bešiku, ili se tanka sonda ultrazvučnog aparata ubacuje nekoliko centimetara u debelo crevo i direktno prisloni uz prostatu . Takav pregled se zove transrektalni ultrazvuk prostate (TRUS) koji daje pouzdane informacije o veličini prostate, njenoj strukturi i eventualnom postojanju tumorskih formacija. Ultrazvukom se, takođe, utvrđuje eventualno zaostajanje mokraće u bešici posle pražnjenja, što može biti uzrokovano uvećanom prostatom.
Ultrazvučni pregled je neinvazivan i ne zahteva nikakvu posebnu pripremu osim što pacijent na pregled treba da dođe sa punom bešikom (treba popiti oko tri, četiri čaše tečnosti sat i po pre pregleda i ne mokriti).
Najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija prostate, akutni i hronični prostatitis i kancer prostate.
Glavni simptom ovih bolesti je otežano izmokravanje odnosno slabiji mlaz mokraće s obzirom na to da uvećana prostata pritiska mokraćnu cev (uretru) koja kroz nju prolazi. Kod upalnih bolesti pacijenti takođe imaju bolno mokrenje, povišenu telesnu temperaturu i neretko prisustvo krvi u mokraći. Međutim, povremeno čak i najozbiljnije bolesti, kao što je rak prostate, ne prave nikakve tegobe.
Veličina prostate se postepeno povećava posle 50 godine, tako da većina muškaraca posle 70 godina pati od uvećanja prostate.
antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte ima antioksidativno dejstvo, čime štiti ćelije organizma od raznih toksičnih oštećenja. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije. Kordiceps povoljno utiče na zaštitu i obnovu ćelija jetre i bubrega.