Operacija karcinoma i metastaziranje

operacija-foto-TANJUG

Hirurško uklanjanje primarnog tumora je osnova lečenja najvećeg broja malignih oboljenja. Logično je da se karcinom može izlečiti ako se potpuno ukloni iz tela. Ovde se ne uzima u obzir činjenica da posle operacije karcinom često metastazira i širi se na druge organe. Naime, za mnoge karcinoma je metastatska bolest mnogo ozbiljnija od primarnog tumora, i na kraju su upravo metastaze ono što dovodi do smrtnog ishoda, a ne primarni tumor.

Nastanak metastaza

Da bi se bolje razumelo to kako operacija može da dovede do nastanka metastaza, treba pre svega upoznati sam proces metastaziranja. Komplikovan niz događaja se mora dogoditi da bi se karcinom proširio iz jednog u drugi deo tela. Maligna ćelija mora pre svega da se odvoji od primarne mase tumora i da probije vezivno tkivo koje okružuje karcinom. Sledeći korak je da maligna ćelija uđe u krvotok. Ovo za malignu ćeliju nije lak zadatak jer ona mora da luči enzime koji razgrađuju bazalnu membranu krvnog suda. Ulazak u krv je od vitalnog značaja za malignu ćeliju pošto ona koristi krvotok kao prevozno sredstvo do drugih organa tela kao što su jetra, pluća, mozak i gde može formirati novi smrtonosni tumor.
Putovanje krvotokom može biti opasno za malignu ćeliju. Turbulentan tok krvi može da ošteti i uništi ćelije karcinoma. Takođe, bela krvna zrnca su opasnost koju maligna ćelija mora da izbegne.
Još jedan korak u metastaziranju je momenat kada maligna ćelija probije zid krvnog suda i izađe iz krvotoka. Njen sledeći zadatak je da kroz vezivno tkivo dođe do organa koji je njeno krajnje odredište. Tek tada se maligna ćelija može deliti i stvoriti novu tumorsku masu tj. metastazu. Ceo ovaj niz događaja se mora dogoditi jako brzo jer maligne ćelije imaju ograničen životni vek.
Kako je matastaziranje karcinoma izuzetno komplikovan i naporan proces, vrlo malo ćelija preživi ovo putovanje ispunjeno opasnostima. Verovatnost da ćelija karcinoma preživi i oformi nove metastaze može biti povećana bilo čime što bi olakšalo ovaj proces.

Studija u medicinskom dnevniku Annals of Surgery u 2009

U jednoj studiji objavljenoj u medicinskom dnevniku Annals of Surgery u 2009., su istraživači su izneli činjenicu da operacija karcinoma sama po sebi može stvoriti okolinu u telu koja omogućava lakše metastaziranje malignih ćelija i da operacija karcinoma može proizvesti alternativne puteve metastaziranju koji zaobilaze prirodne barijere. Za vreme operacije karcinoma uklanjanje tumora uvek remeti strukturni integritet tumora i krvnih sudova koje hrane tumor. Ovo može pospešiti i dovesti do neometanog raspršivanja malignih ćelija u krvotok i njihovog sejanja po organizmu.

Studija objavljena u British Journal of cancer u 2001.

Jedna studija objavljena u British Journal of cancer u 2001. je uporedila preživljavanja žena sa karcinomom dojke kojima je tumor hirurški odstranjen sa preživljavanjem žena sa karcinomom dojke koje nisu imale operaciju. Nalazi su utvrdili da je operacija znatno poboljšala preživljavanje u ranim godinama. Međutim, detaljna analiza podataka o ženama koje su imale operaciju govori da je kod žena koje su imale operaciju  skočio rizik od smrti nakon osam godina, što nije bilo u grupi koja nije imala operaciju. Ovo govori u prilog tome da hirurško uklanjanje primarnog tumora može da ubrza razvoj maligne bolesti i nastanak metastaza. Eksperimentalni i klinički dokazi pokazuju da operacija iako uveliko smanjuje masu tumora i dovodi do izlečenja, paradoksalno takođe može povećati razvoj metastaza.

Kako se zaštiti od povećanog rizika javljanja metastaza

Postavlja se praktično pitanje, šta pojedinci koji trebaju da se podvrgnu operaciji maligne bolesti mogu uraditi da se zaštite od povećanog rizika javljanja metastaza. Pošto je metastatska bolest često smrtonosnija od originalnog tumora, važno je upotrebiti preventivne strategije za sprečavanje metastaziranja karcinoma.
Koraci koji pomažu u prevenciji metastaziranja karcinoma uključuju: borba protiv „ljepljivosti“ ćelija karcinoma, jačanje zdravog imuniteta, suzbijanje angiogeneze (nastajanje novih krvnih sudova tumora), smanjivanje upalnih procesa. Jako je važno prisustvo hirurga i anesteziologa koji upotrebljavaju napredne tehnike koje mogu smanjiti rizik od metastaziranja.
Određene hranjive materije, lekovi, vrste anestezije i hirurške tehnike su povezane sa smanjenim rizikom od metastaziranja.
antikarcionm-primed13-forte
Primed 13 Forte je prirodni preparat koji smanjuje rizik od razvoja metastaza, usporava napredovanje maligne bolesti, jača odbrambene snage organizma i kao takav pomaže u lečenju organizma od maligne bolesti.