Terapija malignog melanoma

melanomMaligni melanom (melanoma malignum) je najzloćudniji tumor kože i sluzokoža. Zloćudnost ovog tumora potiče od njegove osobine da veoma rano, dok je još primarni tumor malih dimenzija, daje metastazeMaligni melanom se razvija iz pigmentnih ćelija (melanociti). Uzrok ovog tumora nije u potpunosti jasan, ali se sigurno zna da veliku ulogu ima UV zračenja. Ono može da potiče od sunca ili kvarc lampe. Veliki je uticaj jonizujućeg zračenja, hemijskih jedinjenja, povrede kože, zatim utiče brojnost mladeža, nasleđe i rasa. Veći rizik da obole od ove bolesti imaju osobe bele rase, posebno one koje imaju svetlu kožu i oči, a pri dejstvu sunca lako izgore ili dobiju pege. Bolest je češća kod osoba koje imaju mnogo mladeža, kao i mladeže neobičnog izgleda. Rizik predstavlja dugotrajan boravak na suncu bez UV zaštite, rak kože u porodici i opekotine od sunca u detinjstvu.

KADA POSUMNJATI NA MALIGNI MELANOM ?

Na maligni melanom treba posumnjati kada postojeći mladež počne da raste, izdiže se svrbi, boli, krvari ili menja boju. Posebno su sumnjivi veliki, asimetrični mladeži, nepravilnih (nareckanih) ivica i mladeži koji imaju više boja. Melanom obično ima nekoliko boja crnu, belu, nijanse plave, sive, crvene, braon i ljubičaste. Melanom najčešće nastaje iz postojećeg mladeža, mada može da se javi na koži gde nije bilo mladeža, na sluzokožama, oku, nervnom tkivu i unutrašnjim organima.

DIJAGNOZA I TERAPIJA

Sobzirom da  maligni melanom brzo daje metastaze, veoma je bitno da se otkrije na vreme. Mladeži se sa godinama menjaju, pa nekada nije lako uočiti na vreme da je došlo do pojave maligniteta. Mladež se najpre posmatra dermoskopom. Ako izgleda sumnjivo obavezno se hiruruški uklanja. Biopsija mladeža i histopatološki pregled mogu potvrditi dijagnozu, mada se češće koriste za ocenu prognoze bolesti i određivanje terapije.

Najefikasnije je da se maligni melanom hirurški ukloni. Kod uznapredovalih oblika koristi se hemo i radio terapija. Nakon ovih vidova terapije potrebno je jačanje organizma i to uz pomoć Primed 13 Forte koji kao jak antioksidans štiti organizam a kao odličan imunostimulator podiže stanje organizma na jedan ” viši  nivo”.