Da li je krv u stolici siguran znak tumora?

OKOM vidljiva pojava krvi u stolici je razlog za posetu lekaru jer je u pitanju alarmantan simptom koji gotovo polovina odrasle populacije ima bar jednom u životu. Srećom, najčešći razlog za pojavu krvi u stolici su benigne bolesti kao što su hemoroidalna bolest i analne fisure.

Nažalost, isti simptom može da bude i znak teških bolesti kao što su upalne bolesti debelog creva i karcinomi . Praktično je nemoguće postaviti pravu dijagnozu samo na osnovu boje i količine krvi, tim pre što ista osoba može da ima i karcinom rektuma i hemoroidalnu bolest koje kao zajednički simptom imaju krv u stolici. Stoga je vrlo važno da se svaka osoba koja primeti krv u stolici javi svom lekaru kako bi se uradila neophodna dijagnostika i ordinirala adekvatna terapija.

Postoji i takozvano okultno, odnosno okom nevidljivo krvavljenje koje se može detektovati samo specijalnim testovima.

Pošto u slučaju okultnog krvarena  pacijenti uglavnom nemaju nikakve simptome, za njim se mora tragati jer i ono može da bude znak težih bolesti debelog creva . Zdrave osobe, odnosno osobe koje nemaju simptome bolesti debelog creva treba raditi FOBT test. To se najčešće radi u okviru takozvanih “skrining programa” koji su razvijeni u cilju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma debelog creva.

Rizik od raka debelog creva raste sa godinama starosti, tako da je oko 90 odsto obolelih starije od 50 godina. U Srbiji se “skrining program” na rak debelog creva sprovodi od 2013. godine i uključuje populaciju od 50 do 75 godine starosti. Osobe sa pozitivnim FOBT testom trebalo bi da urade kolonoskopiju.

U debelom crevu su česte patološke promene divertikulumi ili mali džepovi koji mogu da krvare, nekada i ozbiljno, polipi, tumori ili promene u građi sitnih krvnih sudova kao i zapaljenske bolesti creva, nekada infekcije. Ipak, najčešći uzrok krvarenja su hemoroidi, koji su i najbenigniji, ali za svaku pojavu sveže krvi trebalo bi se javiti lekaru.

FOBT test je laboratorijski test za dokazivanje prisustva skrivene krvi u uzorku stolice. Okultno krvarenje se događa u malim količinama i zato se ne vidi golim okom. Ono može da se ustanovi samo uz pomoć hemikalija koje se koriste pri ovom testu. Okultno krvarenje se javlja kod polipa i tumora u debelom crevu i rektumu, ali ne krvare sve vrste tumora.

Primed 13 kordiceps ima izraženo antioksidativno dejstvo, čime štiti ćelije organizma od raznih toksičnih oštećenja. Antikancerogeno dejsvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije. Preporučuje se osobama sa oslabljenim imunitetom, za prevenciju i kao pomoćno sredstvo u tretmanu malignih bolesti.