Od polipa do raka 10 godina

Polipi su izrasline koje se javljaju na sluzokoži unutrašnjih organa ali mogu da izađu i na spoljnim organima, u nosu, ušima.U najvećem broju slučajeva polipi su benigni, tako da nema razloga za strah, ali ih ipak, savetuju lekari, treba kontrolisati jer mogu da prerastu u maligne. Kada je reč o unutrašnjim organima, najčešće se pojavljuju na debelom crevu, a ređe na jednjaku, želucu ili tankom crevu.

Svi adenomi, odnosno benigni polipi, imaju određeni maligni potencijal, posebno oni većih dimenzija.

Neće svi adenomi prerasti u karcinom debelog creva, već samo deo njih, a za to u proseku treba oko 10 godina.

Polipi se uglavnom otkrivaju slučajno prilikom snimanja debelog creva jer ih ne prate nikakve upadljive tegobe. Kada prerastu u karcinom, javlja se krv u stolici, zatvor ili stolica nalik na olovku, dijareja i nadutost.

Na postojanje polipa može da ukaže pojačan sekret sa sukrvicom jer se na polipima često javljaju upalne promene.

Česta su i krvarenja pri odnosu, pri ginekološkom pregledu, pre ili posle menstruacije, kao i obilne menstruacije.

Polipi na peteljci uklanjaju se endoskopski, omčom za elektrosekciju, i šalju na histološki pregled da bi se utvrdilo da li su maligni. Hirurška intervencija je neophodna kada maligni polip nije u celini otklonjen, kada peteljka sadrži maligno tkivo i kada se polip širi na okolne krvne i limfne sudove.

Polipi na ženskim reproduktivnim organima, najčešće se javljaju na materici. Na grliću izlaze cervikalni polipi, a u materičnoj šupljini endometrijalni polipi.

Oni mogu da budu okrugli ili izduženi, različitih veličina, od samo nekoliko milimetara do veličine oraha.

Polipi nastaju kao posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine, usled hroničnih upala, povišenog nivoa estrogena i promena na krvnim sudovima, međutim veoma često polipi ne daju nikakve simptome. Cervikalni se otkrivaju ginekološkim pregledom, pod spekulumom, a endometrijalni ultrazvučnim pregledom materice.Polipe na reproduktivnim organima treba lečiti jer otežavaju začeće, izazivaju sterilitet i spontane pobačaje. Leče se hirurškim putem.

Polipektomija cervikalnog polipa je jednostavna bezbolna metoda koja se radi uvrtanjem peteljke ili njenim presecanjem specijalnim nožem, laserom ili kauterom. Posle toga se obavezno radi kiretaža cervikalnog kanala.

Odstranjivanje endometrijalnog polipa radi se eksplorativnom kiretažom materične šupljine.

Svaki polip i sadržaj dobijen kiretažom cervikalnong kanala ili materične šupljine obavezno se šalje na patohistološki pregled. Tako se postavlja definitivna dijagnoza polipa. Ukoliko je nalaz uredan, lečenje je završeno, a ako se PH pregledom otkriju premaligne ili maligne promene, neophodna je operacija.

Faktori rizika:

Na stvaranje adenoma utiču brojni faktori rizika, a najznačajniji su:

-genetska predispozicija.

-masna hrana.

-alkohol.

-pušenje.

-fizička neaktivnost.

-gojaznost.

PRIMED 13 Kordiceps je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i medicinske gljive kordiceps. Preporučuje se osobama sa oslabljenim imunitetom, za prevenciju i kao pomoćno sredstvo u tretmanu malignih bolesti. Antikancerogeno dejsvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije.