Koji su znakovi raka kože?

Bouen1Kao i sve vrste raka, rak kože, uključujući i melanom i sve ostale oblike, ima svoje predznake. Ti znakovi su promene na koži koje ne znače rak ali mogu postati karcinom kože kroz vreme.
U proseku 40-50 odsto odraslih ljudi normalne boje kože razviju do 65. godine barem jednu prekancerozu kože. Rak kože se može izlečiti ako se otkrije na vreme.

Solarna keratoza (aktinična keratoza)

Crvene fleke koje se pojavljuju usled prevelike izloženosti suncu se najčešće pojavljuje na glavi, vratu, rukama ali i na drugim mestima na telu. Ovo su prvi znaci raka kože. Aktinična keratoza se pojavljuje najčešće kod osoba u 40-im godinama, ali je zabeležena i kod mlađih u poslednje vreme. Najugorženije su osobe sa riđom, svetlom ili plavom kosom, plavim ili zelenim očima.

Aktinični heilitis (farmerska usna)

Slično kao i aktinična keratoza, aktinični heilitis je prekancerozno stanje koje se obično pojavljuje na donjoj usni.
Simptomi su crvene mrlje koje se ljuspaju ili trajna suvoća i pucanje usana. Manje često simptomi uključuju oticanje usana, nestanak granice između usana i kože i istaknute linije usana. Ako se ne leči aktinični heilitis može preći u invazivni karcinom.

Kožni rogovi

Izrasline od keratina ( sastojak povrsnih ćelija kože) koji može varirati u obliku i veličini, ali je najčešće nekoliko milimetara u prečniku. Ova vrsta izrasline se najčešće pojavljuje kod odraslih koji su se često i dugo izlagali suncu. U bazi promene može se naći prekanceroza ili karcinom kože.

Kada je mladež problem?

Mladeži su benigne izrasline na koži koje se mogu razviti u rak, postati atipične i prerasti u melanom. Normalni mladeži mogu biti u ravni sa kožom ili biti blago reljefni a da ne predstavljaju opasnost. Pojavljuju se u mladosti, ređe u starosti i mogu rasti vremenom.

Atipični mladež

Nije rak ali ima veću mogućnost da mu ćelije postanu maligne tokom vremena. Uglavnom se pojavljuju na mestima koja su najizloženija suncu i variraju u veličini i obliku. Mogu biti ravni ili izbočeni, braon, roze ili izmešanih boja.

Prepoznajte svoj mladež

Svi mladeži izgledaju potpuno različito među sobom a samo neki od njih tokom vremena mogu dobiti karakteristike sumnjive lezije. Potrebno je da se posavetujete sa lekarom ako primetite bilo kakvu promenu na mladežu ili koži.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je prirodni preparat sa izrazitim antioksidativnim dejstvom čime štiti ćelije kože i celog organizma od oštećenja slobodnim radikalima koji u našem telu nastaju pod dejstvom ultravioletnih zraka. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena na koži. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije.