Bol u dojci

Pregled dojkeKada je o bolestima dojke reč, žene pomoć lekara najčešće traže zbog mastodinije, tj. bolova u grudima. U najvećem broju slučajeva mastodinija se javlja usled hormonskih oscilacija u toku ciklusa, a bol se obično javlja u gornjim, spoljnim regijama dojke, prema pazušnoj jami i praćen je napetošću.

Ovi simptomi vezani su za predmenstrualni sindrom i javljaju se zbog povećanog protoka krvi, širenja krvnih sudova i zadržavanja vode u tkivima. Bolovi u dojkama mogu da se jave i usled dobroćudnih promena, lokalnih upalnih procesa, ali i kao posledica karcinoma u odmakloj fazi – pojašnjava doktorka.

Peckanje u predelu bradavica, isušena i istanjena koža posledica su lokalne iritacije, a nju izazivaju grubi ili sintetički grudnjaci, jake, parfimisane kupke ili agresivni deterdženti za veš. Zato se preporučuje nošenje pamučnih grudnjaka, posebno u fazi dojenja.

Rak dojke najčešće je maligno oboljenje kod žena. Smatra se da jedna od osam žena oboli od ove teške bolesti. Nastaje usled nekontrolisanog umnožavanja ćelija iz mlečnih kanala ili samih režnjeva.

Bolest je opasna jer se brzo razvija, o čemu svedoči podatak da se broj malignih ćelija udvostručuje za 100 dana. Ultrazvučnim pregledom tumor može da se otkrije tek kad dostigne veličinu preko pet milimetara, dok samopregledom žena može da napipa promene od oko dva centimetra, u poodmakloj fazi bolesti.

Preporuka su samopregledi

Samopregledi se preporučuju svim ženama. Jednom mesečno, najbolje po završetku mesečnog ciklusa, od petog do desetog dana od ciklusa, svaka žena treba da prepipa svoje dojke.

Ultrazvučni pregled treba raditi jednom godišnje. Preporučuje se svim, a posebno mlađim ženama, gde je pouzdanost mamografije slabija.
Mamografski pregled je važan za žene starije od 45 godina. One treba da idu na kontrolni mamografski pregled jednom u dve godine.

Kao vid prevencije može se koristiti PRIMED 13 Forte koji sa jakim antioksidativnim dejstvom štiti od nastanka benignih I malignih bolesti a ujedno jača organizam.