Kancer pljuvačne žlezde

pljuvackaKancer pljuvačne žlezde je redak oblik kancera koji počinje u bilo kojoj pljuvačnoj žlezdi u ustima, vratu ili grlu.

Pljuvačne žlezde luče pljuvačku, sok koji pomaže u varenju hrane i održava vlažnost usne duplje. Postoje tri para velikih pljuvačnih žlezda zaušne, podvilične i podjezične. Postoji veliki broj sitnih pljuvačnih žlezda koje se nalaze u sluzokoži usne duplje.

Najčešće se rak javlja o parotidnoj pljuvačnoj žlezdi koja se nalazi ispred i ispod uha.

Simptomi koji ukazuju da postoji problem u pljuvačnoj žlezdi su sledeći:

  • Čvorić ili otok koji se javlja u blizini vilice, na vratu ili u ustima.
  • Utrnulost u nekom delu lica.
  • Mišićna slabost u nekom delu lica.
  • Bol u pluvačnoj žlezdi.
  • Teškoće pri žvakanju hrane.
  • Poteškoće pri širokom otvaranju vilice.

Većina tumora pljuvačnih žlezdi su benigni i ako primetite otok u blizini neke od pljuvačnih žlezdi ne znači da imate rak.

Faktori rizika koji dovode do pojave raka pljuvačne žlezde su:

  • Starost. Kancer pljuvačne žlezde se može javiti u bilo kom životnom dobu ali se najčešće javlja kod starijih.
  • Izlaganje radijaciji. Zračenje pri tretmanu drugih oblika raka povećava rizik od pojave kancera pluvačne žlezde.
  • Izloženost određenim supstancama, kao npr radnici u preradi ruda u proizvodnji azbesta, gume imaju veći rizik pojave kancera pljuvačne žlezde.

Dijagnoza se postavlja najpre fizičkim pregledom gde se traže otekline ili čvorići na vratu i vilici. Tehnikama snimanja kao što je MR ili CT određuje se veličina i raširenost samog tumora. Često se javlja potreba za biopsijom kada se u žlezdu sa sumnjivom promenom uvlači tanka igla i iz nje se izvlači tečnost sa tumorskim ćelijama, koja se šalje ne analizu pod mikroskopom.

Lečenje kancera pljuvačne žlezde

Lečenje podrazumeva na prvom mestu hirurško odstranjenje promene. Zavisno od veličine i raširenosti procesa odstranjuje se samo deo žlezde ili cela žlezda sa zahvaćenim limfnim čvorovima. Ukoliko je u toku operacije odstranjeno i okolno tkivo zbog raširenosti procesa ( mišići, kost, nervi) onda se pomoću rekonstruktivne plastične hirurgije nadoknađuje taj nedostatak. Cilj je na prvom mestu obezbediti normalnu funkciju, žvakanje, govor, disanje a na drugom mestu je koliko toliko vratiti normalan izgled.

Jačanje imunološkog sistema kao preventiva bolesti

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti.

Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju.

Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.