Vitamin D u prevenciji kancera

Vitamin D je zajednički naziv za desetak sterola – supstanci neophodnim za pravilno funkcionisanje organizma, među kojima se neke unose hranom, dok se druge sintetišu pod uticajem sunčeve svetlosti. Doskora se mislilo da je nedostatak ovog vitamina povezan isključivo sa osteoporozom, ali je sve više dokaza da njegov nedostatak utiče i na pojavu drugih bolesti, malignih i kardiovaskularnih. Zato iskoristite svaki sunčan dan za polučasovnu šetnju, koja će vam obezbediti dovoljne količine ovog vitamina.

Prevencija bez premca

Naučnici ističu da praćenje nivoa vitamina D u organizmu može da nagovesti pojavu nekog oboljenja ili pak da otkrije već nastalu bolest. Nekada je bilo teško ustanoviti njegov nedostatak, jer je praćenje nespecifičnih simptoma bilo jedini način da se deficit otkrije. Danas postoji jednostavan test krvi kojim se meri nivo D vitamina u serumu. I dok se nekada povezivao isključivo sa zdravljem kostiju, danas se pokazalo da pored toga što nas štiti od osteoporoze, vitamin D može sprečiti i nastanak raka debelog creva, prostate i dojke, multiple skleroze, kardiovaskularnih bolesti, oboljenja štitaste žlezde. Istraživanja su pokazala da su osobe sa niskim nivoom ovog vitamina izložene većem riziku od srčanog i moždanog udara. Mada preterano izlaganje sunčevim zracima može dovesti do opasnog oblika raka kože, melanoma, umereno izlaganje sunčevim zracima i snabdevanje organizma dovoljnim količinama vitamina D može nas zaštititi od ovog malignog oboljenja. Ukoliko se deca odmalena izlažu sunčevim zracima, u periodu pre 11 h i posle 17 h, smanjuje se rizik od pojave dijabetesa tipa 1.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

Ko je podložan deficitu vitamina D

Oko 50% starijih ljudi pati od deficita vitamina D jer njihov probavni sistem gubi sposobnost da resorbuje ovo jedinjenje. Zato nije retkost da osoba u sedmoj deceniji otkrije ozbiljan nedostatak vitamina D, B12 i kalcijuma. Deficit može nastati i kao posledica nedovoljnom izlaganju sunčevoj svetlosti, kod oboljenja bubrega i jetre, kao i u trudnoći.

Vitamin D reguliše rast ćelija

Vitamin D upravlja rastom ćelija kože. Psorijaza i dečiji ekcem su bolesti koje su posledica poremećaja u razmnožavanju ćelija kože, što dovodi do upalnog procesa kože. Vitamin D, koji upravlja rastom ćelija, zaustavlja upalne procese i kontroliše njegovo razmnožavanje, pa je veoma koristan pri lečenju ovih oboljenja, a posledično i u borbi protiv raka.
Istraživanja pokazuju da dnevni unos od 25 mikrograma ovog vitamina smanjuje rizik od pojave kancera pluća, dojke, pankreasa i debelog creva za čak 40-75%. Poznato je da maligni tumori nastaju zbog nekontrolisanog razmnožavanja ćelija, a vitamin D stimuliše najmanje tri gena koja mogu zaustaviti njihovo razmnožavanje.

Hrana kao izvor vitamina D

Jedan od načina da svom organizmu obezbedite dovoljne količine vitamina D je konzumiranje namirnica koje ga sadrže, ali pošto to često nije dovoljno, najbolja je kombinacija pravilne ishrane i sunčanja. Namirnice koje sadrže vitamin D jesu masna riba (losos, skuša, sardine…), žumance, ulje jetre bakalara, maslac, jogurt i neki sirevi, pečurke, avokado, kravlje mleko ,kvasac, alge…