Karcinom pluća

Kancer plućaKarcinom pluća je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Broj ljudi koji umire od karcinoma pluća pokazuje značajni rast unazad dvadeset godina.

FAKTORI RIZIKA NASTANKA KANCERA PLUĆA

Najvažniji faktor rizika je pušenje. Pušenje je odgovorno za 85 % slučajeva karcinoma pluća. Najćešće se javlja kod muškaraca pušača uzrasta od 45 do 70 godina a poslednjih godina zabeležen je izraziti rast obolelih žena pušača. Takođe je povećan rizik oboljevanja i kod nepušaća koji su izloženi duvanskom dimu.

Ostali faktori rizika kancera pluća su:

izloženost radonu, azbesnoj prašini, naftnim derivatima, zagađenost vazduha, hronične obstruktivne bolesti pluća, tuberkulozni bolesnici, bolesnici sa predhodnim tumorima gornjih aerodigastričnih puteva, genetska predispozicija.

PATOHISTOLOGIJA

Postoji nekoliko tipova karcinoma pluća koji su podeljeni u dve velike grupe :

  • Mikroćelijski karcinom pluća se javlja u 20% slučajeva i ima tendeciju ranog širenja putem krvi, najćešče u mozak, jetru, kosti, nadbubrežne žlezde.
  • Ne- mikroćelijski karcinom pluća je ćešća histološka forma i javlja se u 80% slučajeva.

Adenokarcinomi i planocellularni karcinom su najčešće forme

Najređe se patohistološki verifikuje gigantocelularni karcinom. Ostale forme karcinoma pluća su retke.

Karcinoid tumori su prelazne forme i javljaju se u manje od 5% slučajeva.

Ostale forme kao što su adenoid cistikum, sarkomi, limfomi hemartomi su retki i tretman im je drugaciji od tipičnih histoloških formi.

Simptomi kancera pluća

Najčešći simptomi su uporan kašalj, iskašljavanje krvi ili sukrvičav ispljuvak, otežano disanje, sviranje u grudima (posebno ukuliko tumor raste u glavnim disajnim putevima i ometa normalan protok vazduha), česte upale pluća, gubitak apetita, nagli gubitak TT, slabost, malaksalost, anemija. Tumor lokalizovan u vrhu pluča može dovesti do pritiska na nervne strukture i dovesti do bolova i slabosti ramenog pojasa. Edem lica, otok kapaka i nabreklost vena na vratu su simptomi koji nastaju zbog pritiska na veliki krvni sud gornju šuplju venu.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 Forte svojim izraženim antikancerogenim i antioksidativnim delovanjem smanjuje rizik od pojave malignog tumora dojke i drugih organa. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije.