konopljino ulje

Lečenje karcinoma kanabisom – da ili ne ?

U svetu se preparati kanabisa u sintetskom obliku ili u obliku ulja, već duže vreme koriste u terapiji simptoma teških bolesti. U brojnim zemljama Evropske unije i u Americi  se čak i dobijaju na recept lekara.
Kod nas je situacija drugačija. Korišćenje ovih preparata nije dozvoljeno, pa ih pacijenti koriste ilegalno, uz sve rizike koje nedozvoljeno korišćenje može da proizvede. Zato su u poslednjim godinama sve češći zahtevi pacijenata da se i u Srbiji dozvoli upotreba ekstrata kanabisa u medicinske svrhe.
U zemljama u kojima je upotreba kanabisa u medicini dozvoljena za lečenje terminalne faze maligne bolesti, ono se tamo koristi kao lek protiv mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji.

Primena kanabisa u terapiji lečenja karcinoma

Kanabis se primenjuje i u terapiji neuropatskih bolova, gubitka apetita kod HIV infekcije, malignih bolesti, kao lek za mišićne grčeve izazvane mnogim bolestima, a pre svega multiplom sklerozom, kao i za lečenje nekih teških oblika epilepsije kod dece.
Ne postoje kontrolisane kliničke studije koje su dokazale da kanabis leči bilo koju bolest, a pre svega maligne bolesti. Bazična istraživanja na nivou tkiva i eksperimentalnim životinjama daju ohrabrujuće rezultate. Ona potvrđuju potencijalni učinak kanabisa kao antikancerogenog, imunosupresivnog, antiinflamatornog i antikonvulzivnog sredstva. Teško je izvoditi kliničke studije s biljkom koja je zabranjena i spada u red opojnih droga. Sa druge strane, teško je ignorisati iskustva hiljada ljudi koji se sami leče i ako ništa drugo popravljaju kvalitet svog života. Ovim pacijentima kanabis olakšava tegobe kod mnogih, najčešće najtežih bolesti, i ima čak i zbunjujući efekat na stabilizaciju ili nenapredovanje bolesti.
Iskustva govore da je mnogo bolje korišćenje ulja kanabisa nego sintetičkih oblika jer prirodni ekstrat biljke ima mnogo bolje učinke i manje neželjenih efekata.

Ispitivanja još uvek traju

U naučnoj literaturi još uvek ne postoji studija koja potkrepljuje tvrdnju da kanabioidi mogu da izleče karcinom kod ljudi. Postoje samo studije na životinjskim modelima i kulturama tumorskih tkiva. Rezultati tih studija su veoma skromni jer oni potvrđuju antitumorsko dejstvo kanabioida u samo nekoliko procenata.
Tvrdnje pojedinih pacijenata da su se izlečili uz pomoć ulja kanabisa treba uzeti sa rezervom. Mnogo je teorija o tome zašto i i kako se bolest povukla, ali pravog naučnog objašnjenja o tome još nema. Teško je razlučiti da li je do remisije bolesti došlo jer je ekstrat kanabisa direktno uništavao maligne ćelije ili je kao psihoaktivna supstanca pomogao da dođe do spontane remisije bolesti.

Primed 13 Forte potpuno prirodna formula za jačanje imunološkog sistema

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.