Pomaže li vakcina protiv HP virusa?

HP vakcina


Vakcina protiv humanog papiloma virusa, kao jedna od mera zaštite od raka grlića materice, registrovana je u više od 80 zemalja sveta, a dvadesetak njih je već preporučilo da se uvede u kalendar vakcinacije.
Vakcina je registrovana i u našoj zemlji, ali tek od prošle godine, kada su u nekim delovima naše zemlje roditeljima stizali upitnici da li žele da se njihove devojčice vakcinišu. Ovde su roditelji u velikoj dilemi, jer sa jedne strane žele da zaštite svoju decu od bolesti, koja je nažalost sve češće, a s druge strane, ne znaju da li je vakcina proverena i da li zaista ima efekta.
Ova vakcina je razvijana više od deset godina i nju je primilo više desetina hiljada žena i devojaka. Dosadašnje praćenje vakcinisanih pokazalo je da posle primene dvovalentne vakcine revakcinacija nije potrebna 10 godina. Ovu vakcinu mogu primiti i devojčice sa samo deset godina.
Vakcinacijom se stvara mogućnost da grlić materice devojčice bude zaštićen od virusne infekcije mogućim izazivačem raka. Sa početkom prvih redovnih ginekoloških pregleda njen stepen zaštite se dodatno povećava i omogućava najbolju do danas poznatu zaštitu od ove bolesti.

Faktori rizka nastanka karcinoma grlića materice

Najčešći faktori rizika za nastanak karcinoma grlića materice infekcija humanim papiloma virusom, rano stupanje u seksualne odnose, česte promene partnera, pušenje… Međutim, iako svaki od ovih faktora doprinosi nastanku raka, da bi on i nastao, neophodno je da grlić materice bude inficiran humanim papiloma virusom. Ovo je dokazano u oko 99,7 odsto slučajeva bolesti.
Pošto se ova vakcina koristi relativno kratko, još je mnogo nedoumica vezanih za nju, pa se još ne može sa sigurnošću reći da li je i koliko efikasna kao prevencija karcinoma grlića materice, kao što su efikasne druge vakcine za neke druge bolesti.
Vakcina bi se mogla preporučiti naročito kod ženske dece iz porodica gde je neka od najbližih srodnica imala maligne promene na grliću materice. Svakako bi se roditelji trebali konsultovati sa ginekologom i izabranim pedijatrima pre nego što se odluče na vakcinu. Bez obzira na to da li su devojčice vakcinisane ili ne, pregledi svakako trebaju glavni način prevencije.
Nakon stupanja u seksualne odnose, bilo da su vakcinisane ili ne, mlade devojke trebaju da obavljaju redovne ginekološke preglede. Ginekološki pregledi i pored vakcine ostaju glavni način prevencije raka grlića materice.

Primed 13 Forte formula za jačanje imunološkog sistema

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.