Međusobni uticaj karcinoma i imunološkog sistema


Imunološki sistem štiti organizam od bolesti i infekcija izazvanih bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima. Kada su u pitanju pacijenti koji boluju od malignih bolesti, imunološki sistem može biti ugrožen na više načina. Prisustvo i razvoj karcinoma samo po sebi oslabljuje imunološki odgovor. Različiti oblici tretmana malignih bolesti, pored toksičnog dejstva na karcinom imaju i štetno dejstvo na imunitet. Hemoterapija, biološka i terapija zračenjem dovode do slabljenja imunološkog odgovora uzrokujući oštećenje i smanjenje belih krvnih zrnaca (leukociti).

Svakodnevno, u našem organizmu nastane određen broj “promenjenih” ćelija, usled oštećenja na nivou genetičkog materijala. Ove ćelije bivaju uklonjene posredstvom imunološkog odgovora. Dokaz o tome kolika je uloga imunološkog odgovora u borbi protiv malignih bolesti vidi se u više primera:

  • Kod osoba sa transplantiranim organima koji su na imunosupresivnoj terapiji, postoji povećan rizik za nastanak malignih bolesti.
  • Kod osoba inficiranih HIV-om, koji progresivno uništava ćelije odbrambenog sistema organizma, učestalija je i pojava maligniteta (Kapoši sarkom).
  • Broj i vrsta ćelija imunološkog sistema na mestu razvoja primarnog tumora može biti jedan od pokazatelja prognoze lečenja malignih bolesti.

Dakle, u životu čoveka, dešavaju se svakodnevno oštećenja genetičkog materijala, i posledično, svakodnevno nastaje određen broj izmenjenih ćelija. Imunološki sistem organizma koji pravilno funkcioniše, zadužen je za njihovo uklanjanje. U situacijama kada ćelije imunološkog sistema ne funkcionišu pravilno, ili je iz nekog razloga značajno smanjen broj kompetentnih ćelija imuniteta, između ostalog, onemogućeno je i uklanjanje ovih izmenjenih ćelija i postoji povećan rizik za nastanak različitih vrsta oboljenja.

Postoji veliki broj preparata, različitog sastava, koji se mogu koristiti u cilju poboljšanja imunološkog odgovora. Korišćenje ovih preparata ima za cilj da pomogne i podstakne pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. U zavisnosti od uzroka poremećaja imunološkog sistema, zavisiće i izbor preparata.

Prirodni preparati za podizanje imunološkog sistema

Od prirodnih preparata iz PRIMED asortimana, preporučujemo upotrebu PRIMED 13 Forte preparata. Kordiceps je jedna od medicinskih gljiva koja ima izražena antioksidativna i imunomodulatorna svojstva. Pored toga, povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i funkciju jetre, bubrega i drugih vitalnih organa. U PRIMED 13 Forte preparatu, sva ova korisna svojstva kordicepsa dopunjena su čistim, prirodnim medom. PRIMED 13 Forte pokazuje odlično dejstvo kada se koristi u cilju poboljšanja imunološkog odgovora, kao i kada se koristi u prevenciji ili kao pomoćno sredstvo u tretmanu različitih oboljenja.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti.

Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastav preparata ima izreženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.