pomfrit

Mutageni koji vrebaju iz kuhinje

Istraživači iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država pronašli su kancerogeni akrilamid u pojedinim vrstama hrane koja se zagrevala na temperaturama iznad 120 stepeni, ali ne i u namirnicama koje su se pripremale na nižim temperaturama.

Čips i prženi krompir bogatiji su akrilamidom nego druga hrana. Naime, visoka koncentracija asparagina, aminokiseline koja se nalazi u mnogim vrstama povrća, najviše je zastupljena u krompiru. Kada se zagreva na visokim temperaturama, u prisustvu nekih šećera, asparagin može formirati akrilamid, pogotovo ako se namirnica prži ili peče u ulju, dok dugotrajno kuvanje može povećati njegovu produkciju kada temperatura pređe 120 stepeni.

Nivoi akrilamida u hrani variraju u zavisnosti od dužine, načina i temperature kuvanja. Kraće vreme pripreme, blanširanje krompira pre prženja i sušenja u toploj pećnici smanjuju stvaranje akrilamida. Heterociklični amini (HCAs) i policiklični aromatični hidrokarbonati (PAHs) jesu hemijska jedinjenja koja se formiraju kada se meso, uključujući govedinu, svinjentinu, ribu ili piletinu, priprema na visokim temperaturama, metodama kao što su prženje ili pečenje direktno na otvorenom plamenu.

HCAs i PAHs mutageni mogu izazveti pojavu kancera

Laboratorijski eksperimenti pokazali su da su HCAs i PAHs mutageni i da prouzrokuju promenu molekula DNK, koja može izazvati pojavu kancera.

Smanjenje izloženosti HCA i PAH postiže se ukoliko se primenjuju sledeće metode kuvanja:

  • Korišćenje mikrotalasne rerne za pripremanje mesa na visokim temperaturama može smanjiti oslobađanje HCA, uključujući smanjenje izloženosti mesa visokim temperaturama.
  • Kontinuirano okretanje mesa koje se priprema na visokim temperaturama znatno smanjuje stvaranje HCA,
  • Uklanjanje ugljenisanih delova mesa i uzdržavanje od korišćenje sosa i masti od mesa, nastalih njegovim spremanjem, takođe smanjuje izloženost HCA i PAH.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.