Kako se zaštititi od nastanka karcinoma kože?

zaštita od sunca


Karcinom kože uključuje melanom, bazocelularni i skvamocelularni karcinom kože. Bazocelularni i skvamocelularni karcinom su najčešći tipovi karcinoma kože, i vrlo dobro reaguju na tretman. Međutim, melanom je značajno invazivniji i opasniji oblik karcinoma, kod kog uspešnost tretmana najviše zavisi od otkrivanja u ranom stadijumu.

Melanom

Melanom najčešće nastaje malignom promenom postojećeg mladeža, ali nekada se može razviti i bez prethodno prisutnog mladeža.

Kako uspeh lečenja veoma zavisi od stadijuma melanoma u trenutku postavljanja dijagnoze, postoje određene mere koje doprinose prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Izvajamo neke od najvažnijih:

  • Redovno kontrolisanje “sumnjivih” mladeža i prekanceroznih promena
  • Izbegavanje dužeg boravka na suncu u periodu od 10-16h
  • Izbegavanje korišćenja solarijuma

Redovna kontrola kao zaštita od nastanka karcinoma kože

Redovna kontrola sumnjivih mladeža podrazumeva praćenje promena oblika, veličine, ivica i boje mladeža. Najbolje je praviti fotografije mladeža u određenom vremenskom razmaku, čijim upoređivanjem se najbolje može zapaziti promena.

Ukoliko postoji potreba za boravkom na suncu u periodu kada je zračenje najjače, neophodno je korišćenje krema sa odgovarajućim zaštitnim faktorom od UVA/UVB zračenja. Takođe, savetuje se nošenje naočara, šešira, kao i lagane odeće dugih rukava i nogavica, kako bi se smanjila površina kože izložene suncu.

Uticaj solarijuma

Prednost solarijuma u brzom dobijanju preplanule boje kože ne može nikako da prevaziđe njegovu štetnost, posebno kada se koristi nepravilno i nekontrolisano. Dakle, ukoliko već iz nekog razloga koristite solarijum, vodite računa o ispravnosti filtera koji se koriste u solarijumu, i svedite izlaganje zračenju na najmanji mogući broj minuta.

Prevencija najvažniji faktor

Prevencija i dalje ostaje najvažniji deo borbe za smanjenje obolevanja od karcinoma kože. Poznavanje štetnih posledica delovanja faktora rizika (u ovom slučaju radi se o sunčevom zračenju), kao i metoda zaštite i smanjenja njihovog štetnog dejstva veoma je važno u prevenciji nastanka karcinoma kože.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.