Karcinom želuca

rak_zelucaKarcinom želudca je po učestalosti drugi karcinom organa za varenje (posle karcinoma debelog creva) i četvrti karcinom po učestalosti među svim malignim bolestima. Procenjuje se da od karcinoma želuca  godišnje oboli oko 900,000 ljudi širom sveta. Još porazniji podatak je da je još uvek drugi uzročnik smrti među malignim bolestima. Godišnje u svetu umre oko 800,000 obolelih od karcinoma želudca.

Bolest je 1.5-2 puta češća kod muškaraca nego kod žena, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života.

Karcinom želuca ne daje simptome

Karcinom želuca dugo ne daje nikakve simptome, zbog čega se retko otkriva kada je bolest u ranom stadijumu. Pojava simptoma uglavnom ukazuje da je bolest u uznapredovalom stadijumu što je jedan od glavnih razloga loše prognoze u lečenju.

Faktori rizika i nastanak karcinoma želuca

Infekcija želuca uzrokovana bakterijom Helicobacter pylori se smatra najčešćim uzrokom nastanka kancera želuuca. Udruženost infekcije sa genetskom predispozicijom povećava rizik od obolevanja. Postoje i pretpostavke da određena hrana može imati uticaja na pojavu bolesti (dimljeno meso, prezasoljena riba i meso, nitrati i nitriti u konzerviranoj hrani). Smatra se da povećan unos svežeg voća i povrća ima preventivni (zaštitni) uticaj na pojavu karcinoma želudca.

Pušenje predstavlje sledeći mogući faktor rizika za razvoj karcinoma želuca povećavajući rizik od obolevanja za 40-80% zavisno od broja konzumiranih cigareta dnevno.

Konzumiranje alkohola je takođe jedan od mogućih faktora rizika naročito kada se konzumira veća količina alkohola istovremeno sa pušenjem cigareta.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.