Hepatocelularni karcinom (karcinom jetre)

kancer jetre

Karcinom jetre se najčešće javlja usled postojećeg heptitisa B, ciroze različite etiologije, terapije estrogenima, aflatoksina, šistozomijaze ili naslednih faktora.

U kliničkoj slici karcinoma jetre javlja se bol pod desnim rebarnim lukom, malaksalost, gubitak težine, anoreksija, ikterus, palpabilna jetra. U 50 % karcinoma jetre javlja se ascites u kome se punkcijom mogu naći maligne ćelije. Ciroza jetre koja se naglo pogoršava budi sumnju na karcinom. komplikacije karcinoma jetre su tumorska tromboza vene porte i metastaze u kostima, plućima i mozgu.

Dijagnoza karcinoma jetre

Dijagnoza karcinoma jetre se postavlja na osnovu labaratorije ( povišena transaminaza, alkalna fosfataza, leukociti, sniženi faktori koagulacije, alfa fetoprotein se nalazi u visokoj koncentraciji ) , ultrasonografije, CT, NMR, scintigrafije, angiografije.

Terapija karcinoma jetre

Terapija kod karcinoma jetre jeste sledeća: Operabilni su solitarni tumori. Levi lobus se lakše resecira od desnog. Hemioterapija, naročito intraarterijski u a. hepaticu dolazi u obzir. Transplantacija ne daje rezultate jer se karcinom pojavljuje i u transplantatu. Prognoza nije najbolja, a mogu se koristiti Primed 13 Forte i čaj od Reischi gljive koji usporavaju proces, jačaju organizam i deluju kao jaki antioksidansi.