Faktori rizika za tumor jajnika

Faktori rizika za tumor jajnika

Koji su faktori rizika za tumor jajnika?

Faktor rizika je nešto što povećava šansu za dobijanje bolesti. Različite vrste raka imaju različite faktore rizika. Imati faktor rizika, ili čak nekoliko faktora rizika, ne znači da ćete dobiti bolest. A i mnogi ljudi koji dobiju bolest možda nisu imali poznate faktore rizika. Čak i ako osoba sa rakom jajnika ima faktor rizika, vrlo je teško utvrditi koliko je faktor rizika doprineo razvoju tumora. Istraživači su otkrili nekoliko specifičnih faktora koji doprinose razvoju epitelnog tumora jajnika. Ovi faktori rizika se ne odnose na druge ređe forme tumora jajnika.

Godine starosti kao faktor rizika

Rizik od razvoja tumora jajnika veći je sa godinama. Tumor jajnika je redak kod žena mlađih od 40 godina. Većina tumora jajnika se razvija nakon menopauze. Polovina svih tumora jajnika se javlja u žena starijih od 63 godine.

Gojaznost može biti jedan od faktora rizika

Različite studije su pratile odnos gojaznosti i tumora jajnika. Sve u svemu, čini se da gojazne žene (one s indeksom telesne mase od najmanje 30) imaju veći rizik od razvoja raka jajnika.

Reproduktivna istorija kao faktor

Žene koje su rađale I imale terminske porođaje imaju manji rizik od raka jajnika nego žene koje nisu. Dojenje može smanjiti rizik još više.

Kontrola rađanja

Žene koje su koristili oralne kontraceptive imaju manji rizik od raka jajnika.

Ginekološke operacije mogu smanjiti šansu za razvij raka

Podvezivanje jajovoda može smanjiti šanse od razvoja raka jajnika i do dve trećine, dok histerektomija za oko jednu trećinu.

Lečenje neplodnosti kao rizičan faktor

U nekim studijama , istraživači su otkrili da korišćenje klomifen citrata ( Clomid ® ) duže od jedne godine može povećati rizik za razvoj tumora jajnika. Međutim , žene koje su neplodne imaju veći rizik (u odnosu na plodne žena), čak i ako ne koriste terapiju za neplodnosti. Ovo bi moglo biti delom zbog toga što nisu rađale ili nisu koristile pilule za kontracepciju.

Androgeni

Androgeni su muški polni hormoni. Danazol, lek koji povećava nivo androgena, je povezan sa povećanim rizikom od raka jajnika. U većoj studiji, ova povezanost nije potvrđena, ali kod žena koje uzimaju androgene utvrđeno je da imaju veći rizik od raka jajnika. Planirane su detaljnije studije o ulozi androgena u nastanku tumora jajnika.

Estrogenska i hormonska terapija jedan od rizika

Neke nedavne studije pokazuju da žene koje koriste estrogene nakon menopause, imaju povećan rizik od razvoja raka jajnika. Čini se da će rizik biti veći ako žene uzimaju estrogen bez progesteron duži niz godina (najmanje 5 ili 10).

Porodična anamneza tumora jajnika, raka dojke  ili raka debelog creva

Povećan je rizik ukoliko se tumor jajnika javljao u porodici, kako sa majčine tako i sa očeve strane.

Određene mutacije u genima povećavaju rizik. Mutacije u genima BRCA1 i BRCA2 povećavaju  rizik od raka dojke, moguće i tumora jajnika. Drugi set gena povećava rizik od raka debelog creva, tako da žene koje imaju rak debelog creva u porodici mogu imati i veći rizik za razvoj raka jajnika. Mnogi slučajevi familijarnih oblika epitelnih tumora jajnika uzrokovani su naslednim mutacijama gena koje se mogu otkriti genetskim testiranjem.

Žene s tumorom jajnika uzrokovanog nekim od tih naslednih mutacija gena mogu imati bolji ishod u odnosu na pacijente koji nemaju porodičnu anamnezu raka jajnika.

Tumor dojke u ličnoj anamnezi

Ako ste imali tumor dojke, možete takođe imati povećan rizik od razvoja tumora jajnika. Postoji nekoliko razloga za to. Neki od reproduktivnih faktora rizika za rak jajnika mogu takođe uticati na rizik od raka dojke. Rizik od raka jajnika nakon raka dojke najveći je među tim ženama s porodičom anamnezom raka dojke.

Intimni talk

Neke studije su pokazale da neke vrste talkova koji se nanose direktno na genitalno područje ili na higijenske uloške mogu biti kancerogene (uzrokuju rak) na jajnicima. Neke studije sugerišu vrlo blagi porast rizika od raka jajnika kod žena koje koriste talk na genitalno područje. U prošlosti, puder je ponekad bio kontaminiran azbestom, što bi moglo objasniti povezanost sa rakom jajnika u nekim studijama. Puderi za telo i lice u skladu sa zakonom, više od 20 godina su bez azbesta. Međutim, dokazivanje sigurnosti ovih novijih proizvoda će zahtevati praćenje studija žena koje su ih koristile duži niz  godina.

Ishrana

Studije su pokazale da niskomasna dijeta, najmanje 4 godine smanjuje rizik od raka jajnika. The American Cancer Society preporučuje zdravu hranu u svakom slučaju. Jedite najmanje 2 ½ šoljice voća i povrća svaki dan, kao i nekoliko porcija namirnica sa celim zrnom, kao što su hleb , proizvodi od žitarica , pirinča, testenine… Ograničite količinu crvenog mesa i mesnih prerađevina. Iako je učinak ovih preporuka u ishrani na rizik od raka jajnika i dalje neizvestan, ipak može pomoći u sprečavanju i nekoliko drugih bolesti, uključujući i neke druge vrste raka.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.