Rizik od karcinoma ovarijuma

 

Rizik od karcinoma ovarijuma

Na neki način se može reći da sve žene imaju rizik od razvoja karcinoma ovarijuma. Kod jedne od 72 žene će se razviti invazivni oblik bolesti nekada tokom života. Ovo možda i ne zvuči kao veliki broj, ali kada se kaže da 22 000 žena dobije ovu dijagnozu godišnje, ipak nije malo. Ovu statistiku još otežava činjenica da je karcinom ovarijuma najsmrtonosniji ginekološki kancer i vodeći uzok smrti od raka kod žena.

Genetske mutacije povećavaju rizik od karcinoma

Neke žene imaju povećan rizik od raka jajnika jer su nasledile genetske mutacije koje povećavaju rizik od bolesti. Pored mutacije BRCA gena , koja je povezana sa rakom dojki i jajnika, neke žene češće dobijaju karcinom ovarijuma zbog mutacije koja se naziva Linč sindrom. Žena koja ima porodičnu istoriju javljanja raka dojke, jajnika ili debelog creva bi trebala da razmisli o genetskom savetovanju ili testiranju.
Žene koje nisu nikada rađale, nikad nisu koristile oralne kontraceptive pilule ili su prvo dete rodile posle 30 godine su pod većim rizikom od razvoja raka jajnika. Uzimanje antibebi pilula je jedan od načina da žena smanji rizik od raka ovarijuma. Uzimanjem antibebi pilula u periodu od pet ili više godina , smanjuje se rizik od karcinoma ovarijuma i za 50%.
Jedan od razloga zbog čega je rak jajnika toliko smrtonosan je to što ne postoji efikasna rana dijagnostika ili skrining za ovu bolest. Papa test ne služi u ovu svrhu jer on samo identifikuje rak grlića materice.

Iskustvo pokazuje da su mnoge žene sa rakom jajnika osetile simptome, što je kritičan korak u otkrivanju bolesti.

Simptomi koje najčešće prijavljuju žene sa karcinomom ovarijuma su:

  • Nadimanje stomaka.
  • Bol u donjem delu stomaka.
  • Gubitak apetita i rana sitost.
  • Urinarni simptomi ( učestalo i urgentni pozivi na mokrenje).

Ako osećate ove simptome tokom 12 ili više dana tokom meseca i nemate neko drugo objašnjenje, razgovarajte sa svojim lekarom- poželjno je sa ginekologom.

Karcinom ovarijuma ostaje jedan od najrizičnijih raka za žene, ali ako znate koji su simptomi i faktori rizika, možete preduzeti korake da se zaštitite. Upotrebom prirodnog preparata PRIMED 13 Forte, koji ima dokazano antitumorsko dejstvo, sprečavate pojavu bolesti i ubrzavate ozdravljenje.

antikarcionm-primed13-forte