Zašto nastaje rak štitne žlezde?

Zašto nastaje rak štitne žlezde

Postoji zabrinjavajući trend koji dovodi u pitanje živote mnogih žena. Radi se o tome da se broj obolelih od raka štitne žlezde više nego udvostručio od 1970 god. Nije u potpunosti jasno šta izaziva povećanje broja obolelih od raka štitne žlezde. Uzrok može da leži i u napredku i poboljšanom funkcionisanju dijagnostičke tehnologije, kao što su razna precizna snimanja, tehnike biopsije kojima se lako otkrivaju i oni najsitniji oblici tumora. Ipak, postoje razlozi zbog koji se veruje da su i drugi faktori uključeni u nastanak raka štitne žlezde.

Rak štitne žlezde četiri puta češći kod žena

Kada se broj slučajeva sa određenom dijagnozom povećava, lekari se trude da objasne tu pojavu. Rak štitne žlezde je četiri puta češći kod žena nego kod muškaraca, što budi sumnju na estrogen. Predpostavka je da ćelije raka štitne žlezde imaju površinske receptore sa posebnim afinitetom za estrogen. Estrogen je inače neka vrsta goriva za neke oblike raka dojke.

Prirodno rešenje za normalizaciju hormonskog statusa štitne žlezde!

Rendgensko zračenje i povećanje rasta obolelih od raka štitne žlezde

Zanimljivo je da je pojava slučajeva raka štitne žlezde počela da raste baš kada je rendgensko zračenje počelo rutinski i masovnije da se koristi za dijagnozu i lečenje mnogih bolesti. Ovi zraci ne bi trebali da se koriste neselektivno, za dijagnozu nekih manje teških bolesti, kao što nije preporučljiva njihova neselektivna upotreba u stomatologiji. Štitna žlezda je veoma osetljiva na zračenje, ovo je vodeći faktor rizika za nastanak raka štitne žlezde, naročito ako je do izloženosti došlo tokom detinjstva. Štitna žlezda može i nenemerno biti izložena visokim dozama zračenja tokom ciljane terapije drugih vrsta raka, naročito ako se tretira oblast grudi, glave i vrata ili u slučaju ozračivanja celog tela, kao što je slučaj sa leukemijama.
U svrhu rutinske dijagnostike u stomatologiji kao i za rendgensko snimanje grudnog koša i  mamografiju se zbog toga danas koriste mnogo niže i bezbednije količine radijacije. Stručnjaci savetuju da se štitna žlezda tokom snimanja zaštiti olovnim štitom koji blokira zračenje da dopire do štitne žlezde. Dijagnostiku rengenskim zračenjem treba primenjivati samo u neophodnim slučajevima.
U ostale faktore rizika za rak štitne žlezde se ubrajaju nasledni faktori i nedostatak joda.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.