Simptomi koje ne treba ignorisati!

Sve više ljudi boluje od raka, a prognoze za budućnost uopšte nisu ohrabrujuće. Možemo zaključiti da je rak, definitifno, jedna od najopasnijih bolesti koje danas ugrožavaju čovečanstvo.  Stručnjaci se slažu u tome da je za lečenje ove opake bolesti ključno da se otkrije na vreme, jer su tada šanse za izlečenje najveće.

Postoje neki simptomi koje nikako ne bi trebalo zanemariti, jer obraćanje pažnje na promene u našem telu je od velikog značaja za pravovremenu detekciju raka. Ako su simptomi uporni i progresivni, odnosno, ako svako jutro kad se probudite osećate “nešto”, makar samo dve nedelje zaredom, trebalo bi da odete kod lekara na pregled.

Rak jajnika

Za rak jajnika se dugo smatralo da je “tihi ubica” jer nema simptome, ali to nije tačno. Simptomi raka jajnika su bol u krstima i donjem stomaku u kombinaciji s nadimanjem, problemima s mokrenjem i pražnjenjem creva.

Bol u stomaku i donjem delu leđa može biti posledica drugih bolesti ili kancera na nekom drugom organu, ali ako se ova kombinacija simptoma pojavljuje redovno i pritom postoji odstupanje od normalnog funkcionisanja organizma, treba se obratiti lekaru. Još jedan od indikatora je i krvarenje van redovnog ciklusa ili nakon menopauze, naravno, praćeno i već pomenutim simptomima.

Rak prostate

Poput raka jajnika, rak prostate je podmukla bolest čiji simptomi se mogu lako pomešati sa simptomima neke druge bolesti. Bol u leđima je čest uzrok nepokretnosti, ali jako mali broj muškaraca zna da to mogu biti i simptomi raka. Naročito rak prostate može da uzrokuje ove simptome u kostima kukova i donjeg dela leđa.Naravno, povremeni bolovi u leđima i mišićima ne treba da budu razlog za paniku, ali ako se bol stalno ponavlja, trebalo bi ispitati njegovu pojavu.

Rak prostate može biti i uzrok bolovima u preponama, kukovima i butinama, a uzrok tome može biti i rak testisa.

Rak testisa

Jedan od najboljih načina da otkrijete rak testisa jeste redovna kontrola koju možete da sprovedete sami. Ako primetite grudvicu ili bilo kakvu drugu promenu testisa, nemojte odlagati posetu lekaru. Za razliku od raka prostate koji se sporo razvija, rak testisa može da naraste maltene preko noći.Samokontrolaa je ključna stvar za otkrivanje raka testisa, u ranoj fazi,dok još nije kasno.

Rak pluća i grla

Kašalj je, generalno, pokazatelj nekog blažeg oboljenja, kao što je grip ili prehlada, ali ako je uporan i nikako ne prolazi, mogao bi biti pokazatelj nečeg ozbiljnijeg kao što je rak pluća, grla ili tiroidne žlezde. Kašalj i prehlada jesu uobičajeni i dosta česti, i svako ko kašlje ne treba da se testira na rak, ali ako je kašalj uporan i ne prolazi dugo vremena, ili je po nečemu neobičan, nemojte oklevati da potražite savet lekara.

Primed 13 kordiceps je  je prirodni preparat na bazi meda i medicinske gljive kordiceps. Preparat se preporučuje u toku terapije i kao prevencija malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Blagotvorno deluju na regulaciju rada srca, povišenog krvnog pritiska i holesterola i pomažu u prevenciji kardiovaskularnih poremećaja. Štite zdrave ćeije od oštećenja i podstiču regeneraciju ćelija jetre, bubrega i drugih organa nakon infektivnih i toksičnih oštećenja. Udruženim antioksidativnim i imunostimulatornim dejstvom pomažu u prevenciji i tretmanu malignih bolesti.