PSA nezaobilazan pri postavljanju dijagnoze

RAK prostate je najčešći karcinom kod muškaraca i čini oko 15 odsto svih malignih bolesti. Jedini način da se ova bolest otkrije na vreme su preventivni pregledi, jer se često prvi simptomi bolesti javljaju tek kada dođe do metastaze na kostima.

Sa današnjim savremenim metodama moguće je potpuno izlečiti muškarce kod kojih je bolest dijagnostikovana u ranoj fazi, dok je maligni proces još uvek lokalizovan unutar žlezde.  Nažalost, kod nas i dalje veliki broj muškaraca kod urologa dođe kada je bolest lokalno uznapredovala ili kada postoji metastaza. Ipak i u odmaklim stadijumima se ovaj kracinom može dobro lečiti i kontrolisati, i može se omogućiti ne samo produženje već i dobar kvalitet života.

Pacijentima sa dijagnostikovanim karcinomom prostate prvi tretman je hirurgija: operacija vađenja prostate, semenih kesica, limfnih žlezda. U ranom stadijumu bolesti moguća je i radikalna zračna terapija, a ako je rak otkriven kada je već bolest odmakla, koriste se druge vrste terapije.

U toj fazi bolesti koristi se savremena hormonska i hemoterapija. Hormonska terapija je veoma važna jer se njome praktično blokira testosteron i usporava tok bolesti.

O prevenciji bolesti ne može se govoriti u pravom smislu reči, jer je do sada dokazano jedino da likopen, kojeg ima u termički obrađenom paradajzu, ima povoljno dejstvo u sprečavanju maligne bolesti prostate. S druge strane, muškarci koji su u porodici imali slučajeve raka prostate, trebalo bi da idu češće na preventivne preglede.

Važnost benignog uvećanja prostate za ranu dijagnostiku raka prostate jako je važna, iako ni na koji nači nije povezana sa oboljenjem. Jer, uvećana prostata daje simptome koji najčešće dovode muškarce prvi put kod urologa: otežano učestalo mokrenje, ustajanje noću, smanjenje jačine mlaza, mokrenje u kapima, naprezanje pri mokrenju.

Zato bi muškarci čim osete prve smetnje na urinarnom traktu trebalo da posete urologa. Ako nemaju simptome, na prvi preventivni pregled treba da dođu u pedesetoj godini, a kasnije periodično, prema proceni urologa.

TUMOR MARKER

Tumor marker PSA (prostata specifični antigen) je nezaobilazan pri postavljanju dijagnoze, ali i kasnije za praćenje efekata terapije kod pacijenata sa karcionom prostate. Tumačenje rezultata PSA treba prepustiti lekarima jer vrednosti zavise od mnogo faktora kao što su npr. godine muškarca.

Primed 13 forte je prirodan preparat, na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije.PRIMED 13 Forte se preporučuje: za jačanje imunološkog odgovora organizm i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu teških bolesti.Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastav preparata ima izraženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro koštice kajsije sadrži vitamin B17, i sa svoje strane doprinosi antikancerogenim osobinama preparata. PRIMED 13 Forte se može koristiti bez vremenskog ograničenja, sa pauzom od 2 nedelje nakon svakih 6 meseci svakodnevne upotrebe.