Prvi simptomi, rana dijagnoza!

NHLTeškoće pri disanju

Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboleli ga se često sete prekasno. Rak štitne žlezde može da prouzrokuje probleme s disanjem, ukoliko recimo kvržica ili tumor vrše pritisak na dušnik. Zbog toga je svaka poteškoća sa disanjem razlog za posetu lekaru.  

Promuklost, otežano gutanje

Ove poteškoće se povezuju sa pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekada je to i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žlezde. Na isto može ukazivati i osećaj da se nešto nalazi u dušniku.

Česte prehlade i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, tj. raka krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bela krvna zrnca, pa se telo više ne može boriti sa infekcijama. Lekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vreme.  

Teškoće sa varenjem.

Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promena! Ukoliko je primetite na vreme, možete sebi da spasti život,jer će vas lekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promene.

Bolovi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka creva, a mnogi oboleli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi lekari najpre sumnjali da boluju od čira.

Opšta iscrpljenost i umor.

Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje. Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osećaj nestane, obratite se svom lekaru.

Veliki i neobjašnjiv gubitak težine.

Ako primetite da gubite na telesnoj masi, a niste promenili način ishrane, niti ste fizički aktivniji nego ranije, morate da se zapitati kako se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka creva i drugih tumora digestivnog trakta. Takođe, može da bude signal da se rak širi preko jetre, jer to utiče na apetit i sposobnost tela da uklanja nečistoće.

Promena na noktima

Ukoliko vam se na noktima pojavi smeđa ili crna linija ili tačkica ispod nokta, obratite se svom lekaru.

Pojava zakrivljenih noktiju može ukazivati na rak pluća, a izrazimo bledi (ili čak beli) nokti su simptom da jetra ne funkcioniše kako bi trebalo, pa mogu biti znak raka jetre.

Stalan osećaj kiseline u želucu i rana sitost

Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem delu abdomena koji podseća na gorušicu. Ukoliko se ovaj osećaj pogoršava nakon obroka, vreme je za pregled. 

Hronična gorušica

Ukoliko ste jeli picu, gorušica je moguća reakcija želuca, ali ako se javlja često ili ne prestaje, moguće je da je reč o raku jednjaka.

Promene u ritmu pražnjenja creva

Zatvor, dijareja i druge promene stolice neretko ukazuju na kancer. Ukoliko ova promena potraje duže od par dana, a za to nema posebnog razloga, moguće je da je problem rak debelog creva.

Takođe, nije isključeno ni da je reč o raku pankreasa, na koji najpre ukazuje masna stolica – česta, bleđa i vrlo neprijatnog mirisa.

PRIMED 13 Forte je prirodan preparat, na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije. PRIMED 13 Forte se preporučuje:

  • za jačanje imunološkog odgovora organizma
  • kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu teških bolesti
  • kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastav preparata ima izraženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju.