Kada posumnjati na rak prostate?

Rak prostate je jedna od najčešćih bolesti koje pogađaju muškarce nakon 50. godine. Ovaj karcionom se uglavnom javlja kod starijih muškaraca. Karcinom prostate je značajan uzrok smrti. Od ukupnog broja umrlih od različitih karcinoma, na karcinom prostate u zapadnim zemljama otpada 13 odsto. Mlađi muškarci sa karcinomom prostate imaju znatno lošiju prognozu.
Simptomi raka prostate
Simptomi raka prostate zavise od stadijuma bolesti. U početnom stadijumu karcinom prostate često nema nikakvih simptoma, ali generalno daje simptome donjeg urinarnog trakta, jer je često udružen sa benignim oboljenjima prostate.
Najčešći simptomi oboljenja prostate su:
-otežano mokrenje
– čekanje na mlaz
– tanak, slab mlaz
– mlaz koji se prekida
– često mokrenje
– neodložno mokrenje
– noćno mokrenje
– osećaj nepotpunog pražnjenje mokraćne bešike.
U odmaklijim stadijumima bolesti, spontano mokrenje je skoro nemoguće, pa se posledično javlja zastoj u radu bubrega, anemija, bolovi u kostima, a veoma su česti i prelomi kostiju.
Kako da posumnjate na rak
Muškarci čiji bliski srodnici imaju ili su imali karcinom prostate, moraju da idu na redovne preglede kod urologa. Takođe, muškarci preko 50 godina trebalo bi da redovno idu na preglede, čak i ako nemaju nijedan simptom. Ako, pak, imate bilo koji od gore nevedenih simptoma, odmah zakažite pregled.
Lečenje karcinoma prostate
Rak prostate kod mlađih muškaraca (do 70. godina) kod kojih je bolest ograničena na samu prostatu rešava se najčešće operativnim zahvatom, dok se kod starijih muškaraca češće primenjuje zračenje. Pored ovoga, postoji i metoda aktivnog praćenja pacijenta. U uznapredovaloj bolesti kombinuje se hemoterapija sa hirurškim zahvatom.
Život nakon operacije
Nakon operacije život se često menja, ali to zavisi i od godina osobe koja se operisana. Ranije je češće dolazilo do bežanje urina, a danas se ta komplikacija javlja retko i može veoma uspešno da se izleči dodatnom operacijom ili lekovima.
Što se erekcije tiče, taj problem je češći jer se nervni snopovi nalaze blizu prostate. Ti nervi su veoma nežni, pa i ako operiše vrstan hirurg, može da dođe do oštećenja živaca. Povratak erekcije može da se postigne uz pomoć tableta ili injekcija. Statistike pokazuju da od deset operisanih muškaraca, dvojica imaju urednu erekciju, a veći deo njih ovaj problem uspešno može da reši lekovima.
Pregled je najbolja preventiva
U poslednjih nekoliko godina od kada Udruženje urologa Srbije aktivnom kampanjom edukuje populaciju o pitanju karcinoma prostate sve je veći broj muškaraca koji se javljaju urologu i redovno se kontrolišu.
PRIMED 13 FORTE je prirodni preparat na bazi meda, jezgra koštice kajsije i medicinskih gljiva reiši, kodiceps i šitaki. Preparat se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.