Ishrana i prevencija raka prostate

Nema sigurnog načina da se spreči rak prostate, ali postoje neke preventivne mere koje mogu imati efekta i koje se tiču ishrane i načina života. Bilo koji muškarac može oboleti od raka prostate, ali je on najčešći kod starijih muškaraca i muškaraca sa porodičnim javljanjem raka prostate. Iako su starosna dob i genetika činioci koji se ne mogu promeniti, postoje faktori koji se mogu kontrolisati i na taj način smanjiti šanse za obolevanje.
Ishrana i prevencija raka prostate
– Jedite umereno i držite pod kontrolom unos kalorija.
– Odaberite uravnotežene obroke. Ishrana bogata zasićenim mastima (poput životinjske masti koja je prisutna u crvenom mesu) može predstavljati najveći rizik.
– Jedite sveže voće i povrće. Ishrana bogata voćem i povrćem je povezana sa nižim rizikom od oboljevanja od različitih vrsta raka. Namirnice bogate folnom kiselinom takođe mogu biti korisne u prevenciji ove vrste maligniteta.
– Izaberite zdravu hranu. Neka Vaš izbor budu integralne žitarice, kao što su smeđi pirinač i integralni pšenični hleb. Takođe, graničite unos slatkiša i soli.
– Alkohol konzumirajte samo u umerenim količinama. To znači, ne više od dva pića dnevno za muškarce.
Stručnjaci još uvek proučavaju mnoge namirnice kako bi potvrdili da li one i na koji način mogu pomoći u prevenciji raka prostate. Neke od smernica za zdravu ishranu u prevenciji raka prostate su:
– Jedite namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama. Omega 3 masne kiseline nalaze se u lososu, haringama i skuši, i mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
– Jedite proizvode na bazi soje i mahunarki. Soja i ostale mahunarke sadrže fitoestrogene, koji se ponašaju poput hormona estrogena u ljudskom telu. Fitoestrogeni mogu pomoći u sprečavanju raka prostate.
– Pijte zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži antioksidanse, kao što su polifenoli koji mogu pomoći u sprečavanju nekih vrsta raka i drugih zdravstvenih problema.
– Uzimajte dovoljno vitamina D. Neke studije sugerišu da vitamin D može pomoći u prevenciji raka prostate.
Gojaznost i rak prostate
Istraživači nisu uspostavili definitivnu vezu između gojaznosti i učestalosti raka prostate. Međutim, gojaznost može uticati na nivoe hormona vezanih za povećan rizik od raka prostate.
Selen i vitamin E
Dnevne doze minerala selena, vitamina E ili i jednog i drugog mogu pomoći u prevenciji raka prostate.
Pre uzimanja bilo kog suplementa, razgovarajte sa svojim lekarom. Uzimanje vitamina, biljnih lijekova ili prehrambenih dodataka može ponekada predstavljati zdravstveni rizik, posebno ako se koriste u visokim dozama.
Karcinom prostate obično napreduje sporije od mnogih drugih vrsta raka. Mnogi ljudi žive s njim godinama. Godišnji pregled prostate ne može smanjiti rizik od raka prostate, ali možda može pomoći u njegovom ranom otkrivanju.
PRIMED 13 FORTE JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, MEDICINSKIH GLJIVA KORDICEPS, ŠITAKE I REIŠI SLOMLJENE SPORE, OBOGAĆEN JEZGROM KAJSIJINE KOŠTICE. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka maligne bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.