Simptomi karcinoma dojke

Karcinom dojke je jedna od najčešćih malignih bolesti kod žena. Nažalost, još uvek je i jedan od vodećih uzroka smrti, i pored svih dostupnih metoda za otkrivanje i lečenje.

Veoma je značajno da svaka žena vodi računa o promenama koje mogu da ukažu na postojanje malignog procesa. To podrazumeva da bi svaka žena trebalo da zna kakve su promene na dojkama normalna pojava, a kakve promene predstavljaju znak upozorenja i zahtevaju posetu lekaru.

Rano otkrivanje malignog procesa na dojci je jedan od najvažnijih faktora za uspešno lečenje.

Promene na dojkama kao što je čvorić, u najvećem broju slučajeva su benigne prirode, ali svakako, zahtevaju praćenje, kako bi se na vreme reagovalo u slučaju sumnje na malignitet.

Čvorići u tkivu dojke su vrlo čest problem kod žena svih uzrasta. Sumnjivi čvorići su tvrdi i bezbolni, slabo pokretni pod prstima. Svakako, to ne znači da je svaki čvorić alarm za malignu bolest, ali jeste znak da bi trebalo da se uradi pregled.

Otok u predelu dojke, pazuha, ključne kosti kao znak maligne bolesti dojke prisutan je obično kod inflamatornog karcinoma dojke. Ova vrsta karcinoma je agresivniji oblik karcinoma, ali se srećom ređe javlja. Otok u potpazušnoj jami ukazuje i na širenje malignog procesa u limfne čvorove.

Promena kvaliteta kože, istanjena ili izgleda pomorandžine kore takođe može da bude prisutna kod karcinoma.

Pored crvenila i istanjenja kože, kod malignog procesa, dojka može biti toplija na dodir, uz prisutan svrab.

Promene izgleda bradavice, uvučena bradavica, ili curenje mleka su takođe znaci koje je potrebno ispitati.

Bol u dojci uglavnom nije simptom koji prati maligne procese. Obično su bolne benigne promene koje se menjaju pod uticajem menstrualnog ciklusa. Ukoliko postoji bol koji je stalno prisutan i ne može da se dovede u vezu sa menstrualnim ciklusom, trebalo bi da se uradi pregled, kako bi se utvrdio pravi uzrok bola.