Rak dojke u Srbiji

Rak dojkeU cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji.

Od raka dojke u našoj zemlji svake godine oboli približno 4000 žena, a oko 1600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Lekari ipak ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

„Najefikasniji pristup unapređenju zdravlja, kada je u pitanju kontrola maligniteta, među kojima i raka dojke, jeste prevencija. Zahvaljujući organizovanim programima skrininga, usmerenim na rano otkrivanje raka dojke, i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja, u većini razvijenih zemalja beleži se u poslednjoj deceniji značajan pad smrtnosti. Pokretanjem Nacionalnog programa skrininga u decembru 2012.g, Srbija čini korake u tom pravcu. Na poziv za skrining karcinoma dojke do sredine februara odazvalo se 1136 žena. Među njima je 57 imalo pozitivne rezultate. Edukacijom žena o značaju prevencije raka dojke i redovnih pregleda, mobiliše se celokupna zajednica u jedinstven odgovor na ovaj izazov, u čemu novoustanovljeni Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart, može da ima značajnu ulogu“.

20. mart nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Srbija na ovaj način postaje bogatija za još jedan dan posvećen prevenciji bolesti i očuvanju javnog zdravlja.

Značaj borbe za naše majke, supruge i ćerke i podrška da pobede bolest je nešto sto nas okupira i čini svakodnevno posvećenim. Ovaj datum služi da se još jednom podsetimo težine ovog problema u srpskom društvu i da to stavimo ispred svakodnevnih vesti i događaja. On je ujedno povod da stanemo iza naših najbližih i pružimo im svaku vrstu ohrabrenja i pomoći koja im je potrebna.

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.