Kolonoskopija spašava život!

Kolonoskopija spašava život

Ne postoji rutinski, ni skrining test koji više brine pacijente od kolonoskopije. Mnoge više brine sam pregled od toga kakvi će biti rezultati. Sama po sebi, kolonoskopija je takav pregled da bi mnogi rado izbegli njegovo izvođenje. Istina je da je kolonoskopija neprijatan, invazivni i intiman pregled. Druga istina je mnogo veća i značajnija, to je činjenica da kolonoskopija spašava živote. Potrebno je blagovremeno se obavestiti oko svega vezanog za ovaj pregled  i tako se pripremiti za izvođenje kolonoskopije, ne bi li je podneli što lakše.

Rak debelog creva

Rak debelog creva je treći rak po učestalosti i drugi vodeći uzrok smrtnosti od raka u svetu. To je jedna od vrsti kancera koja se može otkriti na vrema, jer je moguća detekcija i otklanjanje kanceroznih polipa koji mogu preći u maligno stanje. Kolonoskopija, tehnika koja omogućava vizuelizaciju tj. sagledavanje cele dužine debelog creva i rektuma , zlatni je standard u otkrivanju raka debelog creva i rektuma.

Šta je kolonoskop i koji je postupak pregleda?

Kolonoskop je fleksibilni instrument kojim gastroenterolog sagledava unutrašnjost debelog creva i rektuma. Ova cev ima na vrhu kameru koja uveličava i omogućava bolji pregled nabora i linija debelog creva na ekranu. U slučaju postojanja neke sumnjive promene, može se uzeti uzorak i poslati na testiranje. Polipi, koji su neretko prekancerozne promene, nastaju od ćelija sluzokože i mogu se na licu mesta otkloniti i poslati na histološku analizu.
Da bi se unutrašnjost debelog creva dobro sagledala neophodno je dobro očistiti debelo crevo upotrebom raznih laksativa ili biljnih čajeva. Nedovoljno očišćeno crevo onemogućava doktoru da uoči moguće promene, ugrožava efikasnost testa i stvara potrebu za ponovnim vršenjem istog.
Najbolji način da očistite debelo crevo je da izbacite čvrstu hranu dva dana nakon pregleda, uzimajte samo tečnu i kašastu, lako svarljivu hranu. Dan pre pregleda potpuno obustavite unos hrane i započnite pripremu za pregled, čišćenjem debelog creva. Zabranjeno je uzimanje alkoholnih pića, kafe, voćnih obojenih sokova za vreme pripreme. Vaš lekar će vam dati detaljna uputstva vezana za ovaj postupak. Dobro ih se pridržavajte, jer od toga zavisi uspešnost vašeg pregleda.
Tokom izvođenja pregleda bićete pod sedativima, ne u potpunosti ali sasvim dovoljno da se opustite i ne brinete previše. Obezbedite pratnju, jer će vam nakon pregleda biti neophodna tuđa pomoć da se vratite kući.

Saveti za uspešnu kolonoskopiju:

-Pročitajte uputstva svog lekara i nekoliko dana pre pregleda ih se striktno pridržavajte.

-Dan pre pregleda nabavite sve što van je potrebno, obezbedite dovoljno bistre, ukusne tečnosti koju biste mogli da pijete: bistar sok od jabuke, voda, čajevi, bistra supa bez rezanaca ( od kocke), tvrde bombone ili kocka šećera su dozvoljeni.

-Imajte pri ruci kolutove limuna za osvežavanje.
-Imajte pri ruci osvežavajuće vlažne maramice i kremu za slučaj iritacije kože oko anusa.
-Krećite se da bi omogućili bolji rad creva.
-Pijte dovoljno tečnosti. Ako ste dijabetičar, konsultujte se sa endokrinologom oko uzimanja terapije za vreme pripreme za kolonoskopiju.

antikarcionm-primed13-forte

 

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.