Terapija masne jetre

JetraTerapija masne jetre zavisi pre svega od uzroka koji je do ovog stanja doveo. Ukoliko je to alkohol, rešenje je apstinencija. Jetra je jedini organ koji ima sposobnost regeneracije pa tako kada se uzrok koji je do promena na jetri doveo, otkloni i ukoliko nije došlo do ciroze, promene mogu da se skoro potpuno povuku i vrednosti enzima jetre se vrate u normalu.

Postoji li specifična terapija masne jetre?

Neke specifične terapije nema, akcenat je na promeni načina života i ishrane kao i na izbegavanju kontakta sa onim supstancama koje imaju potencijalno hepatotoksično dejstvo. Gojaznost je veliki faktor rizika za oboljevanje. Kod 80% gojaznih pacijenata dijagnostikuje se masna jetra.

Preporuka dijeta i kontrolni pregledi

Preporučuje se restriktivna dijeta, sa smanjenim unosom masti i ugljenih hidrata kao i veća fizička aktivnost. Važno je i voditi računa o lekovima koje uzimamo, izbegavati one koji mogu dovesti do oštećenja jetre.

Preporuka je da se kontrolni pregled obavi 6-8 nedelja od početka dijete odnosno apstinencije od alkohola.

Ako se vrednosti enzima vrate na normalne ili pokazuju trend pada treba nastaviti sa takvim režimom života a ukoliko i pored pridržavanja određenih mera, nema pada vrednosti jetrenih enzima pacijent se šalje gastroenterologu-hepatologu radi daljeg lečenja.

Preporučujemo prirodi preparat koji snažno podiže i aktivira Vaš imuni sistem

primed-13-fortePRIMED 13 Forte je prirodni proizvod koji je vrlo efikasan u jačanju organizma, detoksikaciji i kao antioksidans u prevenciji i samoj terapiji kod benignih promena. Pomaže u detoksikaciji jetre, njenoj regeneraciji I poboljšanju opšteg stanja organizma.