Insulin i rak debelog creva

Faze kancera debelog creva


Ishrana koja je povezana sa visokim nivoom C-peptida povećava rizik od raka debelog creva kod žena.

Veliki unos crvenog mesa, ugljenih hidrata, zaslađenih pića, manji unos kafe, integralnih žitarica, biljnih vlakana i mlečnih proizvoda je povezan sa visokim nivoom C-peptida u krvi. C peptid je marker lučenja insulina u organizmu jedne osobe.Visok nivo insulina može da uslovi rast ćelija i njihovo nekontrolisano razmnožavanje. Jedna od glavnih karakteristika raka je abnormalno umnožavanje i rast ćelija. Veći nivoi C-peptida a samim tim i insulina, mogu uticati na rast ćelija raka.

Tumor osetljiv na insulin

Izgleda da je rak debelog creva jedan od tumora osetljivih na insulin. Nezdrava ishrana koja u velikoj meri podstiče lučenje insulina može dovesti do pojave ove bolesti.

Upoređivanjem podataka o ishrani žena koje su vitke i fizički aktivne sa onim ženama koje su imale višak kilograma i bile fizički neaktivne došlo se do zaključka da su punije i fizičke neaktivne žene mnogo osetljivije na ovakav nepravilan način ishrane i da je njihov rizik od pojave karcinoma  mnogo veći od onih koje su vitke i aktivne. Gojazne osobe su u povećanom riziku da dobiju insulinsku rezistenciju. Ako svemu tome dodate ishranu koja dovodi do visokih nivoa C-peptida,uvećava se sklonost ka nastanku raka debelog creva.

Potrebno je obratiti pažnju na hranu koja se konzumira iz mnogobrojnih zdravstvenih razloga. Premda izbegavanje nezdravog načina ishrane ne znači obavezno sprečavanje nastanka raka debelog creva ipak je to jedan put ka prevenciji ove bolesti.


Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-forte

Prirodni preparat PRIMED 13 Forte je efikasno sredstvo, čije je antitumorsko dejstvo višestruko potvrđeno. PRIMED 13 Forte je jak antioksidans koji ne dozvoljava nastanak malignih bolesti i kada se bolest javi on sprečava dalji rast malignog tumora i sprečava nastanak metastaza.