Kolorektalni karcinom, rizik i prevencija

kolorektalni karcinomKolorektalni karcinom (takođe poznat kao rak creva) je ili rak debelog creva (koji uključuje debelo crevo i donji deo digestivnog sistema) ili rak rektuma (rektum je deo debelog creva koji se proteže od anusa naviše jedanaest do četrnaest santimetara) ili kombinacija oba. Većina slučajeva raka debelog creva počinje sa malom grupacijom ćelija koje se zovu benigni adenomatozni polipi. Tokom vremena, neki od ovih polipa se razviju u rak debelog creva. Oni mogu biti mali i davati određene simptome, a mogu se razvijati i bez simptoma. Zbog svoje prirode, lekari preporučuju redovne testove za sprečavanje raka debelog creva, pronalaženjem i identifikacijom polipa pre nego što dobiju priliku da se razviju u rak.

Ubrzani način života i povećanje dužine životnog veka su glavni krivci za većinu otkrivenih slučajeva raka debelog creva, ako ne računamo obolele sa genetskom predispozicijom. Faktori rizika za kolorektalni karcinom obuhvataju gojaznost, pušenje, sedeći način života i lošu ishranu. Dijetetski rizici uključuju mesne prerađevine, crveno meso i alkohol. Ako neko boluje od inflamatorne bolesti creva, kao što je ulcerozni kolitis ili Kronova bolest, ove bolesti mogu povećati šanse za razvijanje ove vrste raka. Neke od naslednih bolesti uključuju nasledni nepolipozni kolorektalni karcinom i porodičnu adenomatoznu polipozu – međutim one su uzroci u manje od 5 % slučajeva. Kao što je pomenuto ranije, obično počinje kao benigna promena, tumor ili polip, koji postaje kancerogen tokom vremena.

Simptomi kolorektalnog karcinoma

Simptomi i znaci kolorektalnog karcinoma, ako ih ima, uglavnom zavise od lokacije i da li se karcinom proširio i na druge delove tela. Neki od tipičnih znakova upozorenja uključuju: mučninu ili povraćanje, gubitak apetita, krv u stolici, dugotrajan zatvor, smanjenje debljine stolice, i neplanirani gubitak težine.

Maligni tumori u Srbiji predstavljaju drugi vodeći uzrok obolevanja i to odmah posle kardiovaskularnih bolesti. Rak kolorektuma je, na osnovu standardizovane stope incidencije drugi vodeći uzrok obolevanja u ženskoj (iza raka dojke) i muškoj populaciji (iza raka pluća) Srbije. U Srbiji standardizovana stopa incidencije za rak kolorektuma je 27,0 na 100.000 stanovnika. U Srbiji, kod oba pola, učestalost obolevanja od raka kolorektuma raste sa godinama starosti i najviša je kod muškaraca od 70–74 g. i kod žena sa 75 i više godina. Međutim, i pored toga što se rak kolorektuma sporadično javlja u mlađim starosnim grupama, u Srbiji i nekim drugim zemljama, uočava se porast broja obolelih kod osoba mlađih od 40 godina.

Međutim, postoje neki faktori rizika koji se mogu izbeći.

– Prestanite da pušite.
– Dodajte više vlakana u ishrani, smanjite unos alkohola i crvenog mesa.
– Počnite redovno da vežbate.
– Pravite pauze tokom rada na računaru, prošetajte svaka dva sata.
– Ukoliko imate česte epizode zatvora ili neregularne stolice, obratite se lekaru.

antikarcionm-primed13-forte

PRIMED 13 Forte je prirodni preparat na bazi meda i medicinske gljive kordiceps koji povoljno deluje na jačanje odbrambenih snaga organizma. Ima antikancerogeno dejstvo, pa je pogodan kao dodatak ishrani u prevenciji ili u toku terapije benignih i malignih bolesti.