Da li svrab dojki može biti simptom raka dojke?

svrab-dojkiIako je upalni karcinom dojke ( IBC) redak, ova bolest dobija sve veću pažnju u medijima u poslednjih nekoliko godina. Rast svesti o ovom obliku raka dojke proizilazi iz njegovih simptoma, koji su sasvim drugačiji od najčešćih oblika raka dojke. Dok većina ljudi povezuje rak dojke sa kvržicama, mnogi nisu ni svesni da simptomi kao što su bol u dojci, oticanje i crvenilo kože su takođe znaci bolesti. Još više iznenađuje da svrab dojki može da bude simptom ovog agresivnog tipa raka dojke.

Svrab dojki kao simptom agresivnog raka dojke

Žene treba da znaju da svrab grudi može biti indikacija za nešto ozbiljno, kao što je rak dojke, ali je po svemu sudeći mnogo češći uzrok svraba neko bezazlenije stanje. Ukoliko odjednom doživite svrab dojki, to može biti zabrinjavajuće, sudeći po količini pažnje u medijima koju dobija upalni karcinom dojke. Upalni rak dojke čini 1-6% svih karcinoma dojke, ali uzrokuje čak 10% smrti od raka dojke.

Svrab može biti bezopasna prolazna pojava, što u većini slučajeva i jeste, ali postoje okolnosti kada svrab grudi zahteva pregled lekara što pre. Ako je svrab praćen drugim simptomima dojke, poseta lekaru je obavezna.

antikarcionm-primed13-forte

 

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

Na ove simptome treba obratiti pažnju:

– crvenilo dojke
– otok tkiva jedne ili obe dojke koji ne prolazi
– nabiranje ili uvlačenje kože – koža ima izgled pomorandže
– bol u dojkama
– promena izgleda kože oko bradavica
– promena izgleda same bradavice, uvlačenje bradavice
– iscedak iz bradavice

Kada je svrab udružen zajedno sa drugim simptomima, to može biti znak upozorenja za upalni rak dojke.

Važno je napomenuti da su neke žene sa upalnim rakom dojke imale samo svrab grudi, tako da je važno da se obratite lekaru, posebno ako je svrab uporan.