Preporuke za rano otkrivanje karcinoma grlića materice

HPV

 


Skrining testovi za rano otkrivanje karcinoma grlića materice su često najbolji način da se otkrije karcinom, i samim tim na vreme otpočne lečenje, kada su i rezultati lečenja najbolji.


Testiranje i kontrole za rano otkrivanje karcinoma grlića materice

  • Sve žene bi trebalo da počnu sa testiranjem na karcinom grlića (skrining) od 21. godine. Žene od 21 do 29 gidina starosti trebalo bi da rade PAPA test jednom u tri godine. HPV testiranje ne mora da bude deo skrining testa u ovoj starosnoj grupi. Preporučuje se jedino u slučaju abnormalnog PAPA nalaza.
  • Od 30. godine, najbolje je jednom u pet godina uraditi PAPA test u kombinaciji sa tastiranjem na HPV, sve do 65. godine života.
  • Žene sa visokim rizikom za razvoj karcinoma grlića materice zbog oslabljenog imuniteta (HIV pozitivne osobe, osobe sa transplantiranim organima, ili osobe koje dugo uzimaju kortikosteroide) ili koje su u toku intrauterinog razvoja bile izložene dejstvu hormona DES (dietilstilbestrol, koji se između 1940. i 1970. propisivao trudnicama za “održavanje” trudnoće) treba češće da rade skrining testove, sa vremenskim razmacima koje određuje nadležni ginekolog.
  • Žene starije od 65 godina koje su poslednjih 10 godina redovno radile skrining testove mogu da prestanu sa istim, ukoliko kod njih u prethodnom periodu (u poslednjih 20 godina) nisu otkrivene nikakve ozbiljne premaligne lezije.
  • Žene kod kojih je urađena totalna histerektomija (uklanjanje materice sa grlićem) mogu da prestanu sa skrining testovima, osim ako je histerektomija sprovedena zbog prisustva karcinoma grlića. Ukoliko je kod žene histerektomija sprovedena bez uklanjanja grlića (supracervikalna histerektomija), skrining testovi su i dalje potrebni.
  • Žene koje su primile vakcinu protiv HPV virusa takođe treba da rade skrining testove, zato što vakcina štiti samo protiv određenih tipova virusa, i određeno vreme (za sada postoje podaci da zaštitno dejstvo vakcine traje 5 godina), tako da jednom primljena vakcina na znači doživotnu zaštitu od karcinoma grlića.
  • Neke žene smatraju da mogu prestati sa skriningom onda kada prestanu da rađaju. Nažalost, to je zabluda, sve žene treba redovno, ili po preporuci nadležnog ginekologa da sprovode skrinig testove.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.