Da li svi HPV virusi nose isti rizik za karcinom?

hpv virusiVećina HPV virusa izaziva pojavu bezazlenih bradavica na koži ruku, vrata i dekoltea, ili na stopalima, koje predstavljaju više estetski nego zdravstveni problem. Neki HPV virusi su nađeni samo na mukoznim membranama kao što je sluzokoža vagine, anusa, usta i grla. Tipovi HPV nađeni na sluzokoži ne izazivaju promene na koži. Oni se nazivaju i genitalni HPV.

Bradavičaste promene ili kondilomi

Neki HPV virusi izazivaju bradavičaste promene ili kondilome oko genitalija ili anusa kod žena i muškaraca. Kod žena, ovi virusi mogu izazvati promene i na grliću materice i na sluzokoži vagine. Kako ove promene nikad, ili jako retko dovode do malignih promena, tipovi HPV virusa koji ih izazivaju nazivaju se „niskorizični“ HPV virusi. HPV 6 i 11 su najčešći izazivači kondiloma lokalizovanih oko polnih organa, ali nikada ne izazivaju malignu transformaciju ćelija.
Drugi tipovi virusa su označeni kao HPV virusi sa visokim rizikom, kod kojih postoji direktna povezanost prisustva virusa i razvoja karcinoma. U oko dve trećine slučajeva, u pitanju su infekcije tipovima HPV 16 i 18.
Na sreću, potrebno je dosta vremena da premaligne promene izazvane ovim virusima podlegnu malignoj transformaciji. Redovnim ginekološkim pregledima i kontrolom PAPA nalaza vaginalnog i cervikalnog sekreta moguće je blagovremeno reagovati i sprečiti razvoj karcinoma. Tipizacijijom  HPV virusa utvrđuje se kojim tipom virusa su uzrokovane lezije, i ona može pomoći u odluci da li će se postojeće promene samo redovno kontrolisati, ili je potrebno uklanjanje istih.

Da li je moguća prevencija infekcije papiloma virusima?

Nažalost, nije moguće zaštititi se od svih tipova HPV virusa. Postoje vakcine koje štite od određenih tipova virusa koji najčešće dovode do razvoja karcinoma, kao što su HPV 16 i 18. Njihova primena je opravdana kod devojaka koje nisu stupile u seksualne odnose, pa se pretpostavlja da nisu inficirane ovim virusom. Ukoliko je već došlo do infekcije, efekat vakcine je zanemarljiv. Primljena vakcina ne znači doživotnu zaštitu od karcinoma, jer kao što je rečeno, ona štiti samo od najčešćih tipova virusa, i po dosadašnjim saznanjima, do pet godina od primanja vakcine.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.