Pušenje, HPV i rak grlića materice

Karcinom grlića materice je ginekološko maligno oboljenje. Razvija se na grliću materice, na barijeri izmedju vagine i uterusa.U svetu, to je druga po učestalosti maligna bolest sa približno 500 000 novih slučajeva karcinoma grlića materice dijagnostikovanih svake godine. U Evropi ima 60 000 novih i skoro 30 000 smrtnih slučajeva svake godine.
HPV neophodan u nastanku karcinoma grlića materice.
Danas se dosta toga zna o karcinomu grlića materice. Najvažnije, pokazano je da je Humani Papilomavirus (HPV) neophodan uzrok nastanka karcinoma cerviksa. To znači da se karcinom grlića materice neće razviti u odsustvu infekcije odredjenim tipovima Humanih Papilomavirusa. Medjutim, najveći broj ovih infekcija prolazi spontano bez ikakvih problema. Samo mali broj će perzistirati, i eventualno progredirati u cervikalni karcinom. Dodatni faktori koji su potrebni da bi se progresija desila do skoro nisu bili poznati, tek je jednom novijom studijom pronađeno da pušenje uz Humanih Papiloma virus povećava šanse za oboljevanje od ove teške bolesti.
Pušenje povećava rizik od raka grlića materice
Žene koje puše više od 10 cigareta dnevno i nose Humani Papiloma virus imaju 14 puta veću verovatnoću da obole od raka grlića materice u odnosu na žene koje su izrazitiji pušači ali nisu zaražene HP virusom. Žene pušači zaražene HPV-om imaju duplo veći rizik od kancera cerviksa od žena koje su zaražene HPV-om ali su nepušači.
Povezanost pušenja i HPV infekcije
Jedno od objašnjenja koja je veza između pušenja i infekcije Humanog papiloma virusa je da štetne materije iz cigareta produžuju trajanje ove infekcije, virus je istrajniji i ometa se lokalni imuni sistem koji se bori da uništi HPV virus. Druga mogućnost je da i HPV i pušenje utiču na nivoe određenih citokina koji kontrolišu umnožavanje abnormalnih ćelija raka. Još jedno od objašnjenja je da interakcija između štetnih materija iz cigareta i HPV-a utiče na perzistentnost HPV infekcije verovatno zahvaljujući lokalizovanom ugušivanju imunog sistema. HPV i pušenje menjaju nivo određenih citokina koji su umešani u kontrolisanje abnormalnog rasta ćelija.
Prirodni način u prevenciji karcinoma grlića materice
Primed 13 forte je prirodni preparat na bazi meda, medicinskih gljiva reiši, kordiceps i šitake obogaćen jezgrom koštice kajsije. PRIMED 13 FORTE se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.