Vitaminima protiv karcinoma pluća

Pojedini vitamini i minerali igraju značajnu ulogu u zaštiti od karcinoma pluća, pa je važno da ih u organizmu ima dovoljno, da bi njihova odbrambena moć došla do punog izražaja. Njihov dovoljan unos moraju da zadovolje pre svega pušači koji su u povećanom riziku od pojave ove maligne bolesti.

Kada ovo ističu, stručnjaci pre svega misle na vitamin A, koji direktno utiče na kožu i sluzokožu, iz koje karcinom pluća često i nastaje. Neverovatno je bitan za organizam, a istraživanja su pokazala da je odličan za zaštitu pluća od toksina koji su povezani sa nastankom karcinoma pluća. Vitamin A se u ishrani nalazi u dva oblika, kao čist vitamin u namirnicama životinjskog porekla poput džigerice, mleka, sira i maslaca, a kao provitamin, odnosno betakaroten, u zelenom povrću, kajsijama i šargarepi. Betakaroten iz šargarepe najbolje se koristi ako se ona istruže, prokuva ili iscedi.
 
Vitamin C je takođe značajan u ishrani, a nalazi se u voću, povrću i krompiru. Neophodan je ćelijskom tkivu za stvaranje kolagena koji povezuje ćelije. Maligne ćelije, zapravo, uništavaju kolagen, a uloga vitamina C je da poveća odbrambenu moć organizma. Dnevne potrebe odrasle zdrave osobe za ovim vitaminom su oko 100, a kod pušača 140 mg.
 
Poseban efekat u zaštiti pripisuje se i pojedinim mineralima a naročito selenu, koga uglavnom ima u žitaricama, orasima, mesu i ribi. Selen je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u organizmu. Služi kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što neutrališe slobodne radikale. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK, čime dovode do mutacija i mogućeg razvoja maligne bolesti.
 
Primed 13 forte je prirodan preparat na bazi meda i medicinskih gljiva reiši, kordiceps i šitake obogaćen dodatkom jezgra koštica kajsije. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka malignih bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.