zeludac

Bol i krvarenje-najčešći simptomi karcinoma želuca.

Karcinom želuca je jedno od najučestalijih malignih oboljenja mekog tkiva koje se u preko 95% slučajeva javlja kao adenokarcinom, tj. promene na sluznici želuca, dok preostalih pet procenata čine drugi oblici raka- limfomi i sarkomi. Najveći problem predstavlja kasno dijagnostkovanje, jer u početnim stadijumima ovog oboljenja gotovo i da nema nikakvih simptoma.

Kako nastaje karcinom želuca?

Genetska predispozicija je jedan od ključnih faktora za pojavu karcinoma želuca, posebno ako su najbliži srodnici imali slično oboljenje nekog drugog organa za varenje. Ovo zloćudno oboljenje se češće javlja kod ljudi koji imaju helicobakteriju, atrofični gastritis, polipe na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a pod povećanim rizikom su i osobe koje redovno konzumiraju alkohol i cigarete. Karcinomu želuca su do dva puta podložniji muškarci nego žene, a oboljenje najčešće zahvata osobe između 40 i 60 godina.

Bol i krvarenje – najčešći simptomi raka želuca

Ranu fazu karcinoma želuca prate nespecifični simptomi. Kod oko 75% procenata bolesnika javlja se bol u trbuhu, krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, opšta slabost, malaksalost, dispepsija, nadutost, osećaj lošeg varenja, zatvor ili proliv. U nalazima krvi primetan je pad nivoa gvožđa, a neretko pacijent oseća mučninu i nagon za povraćanjem. Dijagnoza se postavlja nakon pregleda gastroenterologa, koji metodama gastroskopije i kolonoskopije utvrđuje potencijalne promene i njihovu raširenost na organima za varenje. Lečenje i terapija zavise od raširenosti oboljenja, a kao najčešće metode se izdvajaju hirurško lečenje, radio i hemioterapija.
Nakon operacije, hemio i radioterapije pacijenti se upućuju dijetologu gde im se na osnovu biohemijskih analiza krvi i uzete anamneze, pristupa određivanju stepena uhranjenosti kroz antropometrijska merenja (telesna visina, težina, obim struka indeks telesne mase). Nakon toga im se određuju ukupne energetske potrebe i propisuje im se nutritivna terapija koja je u potpunost prilagođena svakom pacijentu ponaosob.

Pravilna ishrana-najbolja prevencija raka želuca

Ono što jedemo itekako utiče na zdravlje celog organizma, a isto važi i kad je u pitanju prevencija karcinoma želuca. Pre svega se savetuje izbegavanje cigareta, alkohola, inustrijski prerađene hrane. Dimljeni i usoljeni suvomesnati proizvodi, kao i konzervirana hrana, obiluju štetnim nitratima i raznim hemikalijama koje umnogome povećavaju rizik od nastanka malignih bolesti sistema za varenje. Ili se potrudite da ih skroz izbacite iz ishrane ili bar njihov unos smanjite na najmanju moguću meru. Svakodnevno unosite putem ishrane što više svežeg voća i povrća. Ove namirnice obiluju vitaminom C i beta karotenom, koji čuvaju zdravlje organa za varenje. Preporučuje se konzumacija tri glavna obroka i dve voćne užine dnevno. Hranu uvek pripremajte kod kuće i birajte kuvanje umesto prženja. Na posao nosite hranu od kuće, umesto da kupujete gotove proizvode koji obiluju nezdravim sastojcima. Industrijske sokove i alkoholne napitke zamenite vodom ili limunadom.

antikarcinomPrimed 13 forte  je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije.Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastav preparata ima izraženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.