pacijent

Mučnina i povraćanje kod onkoloških pacijenata

Mučnina se definiše kao neprijatan osećaj da biste mogli da povratite, dok se pod povraćanjem podrazumeva izbacivanje sadržaja iz želuca na usta. Mučnina i povraćanje se mogu javiti kao simptom bolesti ili kao neželjeno dejstvo specifične onkološke terapije
Mučnina i povraćanje su kontrolisani od strane posebnog regiona u mozgu koji se naziva centar za povraćanje.

Mučnina i povraćanje izazvani specifičnom onkološkom terapijom

Hemioterapija

Lekovi koji se koriste u hemioterapiji mogu da aktiviraju centar za povraćanje i da izazovu mučninu i povraćanje u većoj ili manjoj meri. Lekovi se mogu podeliti u 4 grupe:
Mučnina i povraćanje izazvani hemioterapijom se mogu ispoljiti u 3 faze. Akutna faza nastupa u prva 24 sata nakon hemoterapije. Odložena faza mučnini nastupa pak posle prva 24 sata , odnosno od drugog dana nakon hemoterapije i može trajati i do nedelju dana.Anticipaciona mučnina i povraćanje koji se javljaju kao odgovor na stimuluse povezane sa hemioterapijom (prizori, mirisi bolnice, infuzione flaše) i javljaju se pre primene hemioterapije i u toku primene hemioterapije
Ako za lečenje tumora dobijate hemioterapiju koja može da izazove mučninu i povraćanje, Vaš lekar će Vam uz hemioterapiju propisati lekove (tzv. antiemetike) kako bi Vas od toga maksimalno zaštitio. Kontrola mučnine podrazumeva primenu lekova koji imaju za cilj da spreče pojavu mučnine, kao i lekove koji mogu da zaustave napad mučnine i povraćanja. Izbor vrste leka zavisi od potencijala hemoterapije da izazove pojavu mučnine i povraćanja.

Radioterapija

Ukoliko su zračenjem obuhvaćeni želudac ili creva može doći do pojave mučnine i povraćanja. U takvim situacijama Vaš lekar će propisati odgovarajuću preventivnu i interventnu terapiju

Hormonska terapija

Kod pojedinih osoba hormonski preparati mogu izazvati mučninu i povraćanje. Ovo propratno dejstvo hormonske terapije nije često, ali ako se javi neophodno je da obavestite Vašeg lekara

Biološka terapija

Većina lekova iz ove grupe ima nizak potencijal da izazove mučninu i povraćanje. Ako se mučnina i povraćanje ipak jave neophodno je da obavestite Vašeg lekara.

Lekovi protiv mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom

U terapiji mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom koriste se kombinacije različitih lekova u cilju postizanja što bolje kontrole ovog neželjenog dejstva onkološkog lečenja. Neki od ovih lekova sprečavaju aktiviranje centra za povraćanje, dok drugi lekovi ubrzavaju pražnjenje želuca i prolazak hrane kroz creva.
Efikasna zaštita od mučnine i povraćanja je preduslov za sprovođenje hemioterapije. Dobrom prevencijom čuva se kvalitet života i istovremeno se smanjuje mogućnost odustajanja pacijenata od lečenja hemioterapijom. Uz odgovarajuću antimetičku terapiju neophodno je pridržavati se saveta u vezi sa ishranom.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je prirodni preparat čija se upotreba preporučuje tokom tretmana malignih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja kao i zbog ublažavanja neželjenih efekata prilikom primene hemioterapije.