metastaza

Udaljene metastaze, najčešći uzrok neuspešnog lečenja

Opšte prihvaćeni metodi u lečenju raka podrazumevaju operaciju sa ili bez terapije zračenjem. Zračenje se uspešno primenjuje kod mnogih oblika raka, dok je hemioterapija postala sastavni deo multidisciplinarnog lečenja raka, a služi i kao palijativna mera u slučaju uznapredovalog oblika raka.

Metastaze glavni uzrok neuspeha lečenja

Ipak, u skoro svim slučajevima, glavni uzrok neuspeha lečenja je pojavljivanje udaljenih metastaza. Operacija i zračenje su lokalizovana sredstva za saniranje bolesti i nisu delotvorni kod udaljenih metastaza. Za takve metastaze preporučuje se hemioterapija, ali njeno dejstvo je ograničeno toksičnim efektima visokih doza citostatika.

Holistički pristup lečenja raka

Danas se u holističkom pristupu lečenja raka akcenat stavlja na kvalitet života pacijenta nakon klasičnih terapija. Da li je pacijent preživeo ili ne, ne bi trebalo da bude jedini kriterijum za procenu rezultata lečenja. Stoga, sve češće postaje praksa da onkolog kombinuje sve dostupne discipline koje mogu poslužiti dobrobiti pacijenta, nakon što glavnim tretmanom uništi primarni tumor.

Polisaharidi iz medicinskih gljiva podižu oslabljen imunološki sistem organizma

Poznato je da zračenje i hemoterapija slabe imunološku odbranu pacijenta, koju je rak već oštetio. Iz tih zapažanja stvorila se nova svest vezi sa lečenjem malignih oboljenja – da li je moguće modifikovati biološki odgovor domaćina na zloćudni napad? Naučnici su došli do zaključka, nizom istraživanja da polisaharidi iz medicinskih gljiva mogu da modifikuju, odnosno ojačaju odbranu organizma od malignih ćelija.

Polisaharidi iz medicinskih gljiva ne napadaju direktno ćelije raka, već antitumorsko dejstvo postižu aktivacijom različitih imunoloskih ćelija domaćina. To su potvrdili mnogi eksperimenti, poput gubitka antitumorskog svojstva kod miševa kojima je po rođenju odstranjena grudna žlezda, ili im je ubrizgavan anti-limfocitni serum . Rezultat ovog istraživanja sugeriše da antitumorsko dejstvo polisaharida zahteva netaknute T-ćelije, i da se obavlja preko mehanizma imunoloskog sistema koji zavisi od timusa.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcinomPrimed 13 forte je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izraženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.