Alkohol i nastanak karcinoma

AlkoholizamPreviše alkohola može biti povezano sa razvojem nekih vrsta maligniteta. Pre svega se misli na hroničnu, dugotrajnu upotrebu jakih alkoholnih pića. Primećena je povećana učestalost javljanja karcinoma usne duplje, grla, jednjaka, grkljana (glasnih žica), jetre i dojke.

Posebno je loša kombinacija žestokih alkoholnih pića i pušenje cigareta. Jaka alkoholna pića (40% alkohola) direktno oštećuju sluzokožu usne duplje, što povećava štetno dejstvo duvana.

Dejstvo alkohola na jetru je dobro poznato. Zna se da hronični alkoholičari imaju značajan rizik od nastanka ciroze jetre, koja može biti podloga za razvoj hepatocelularnog karcinoma, sa veoma lošom prognozom.

Kada se sve gore navedeno uzme u obzir, kada je u pitanju alkohol, savetuje se upotreba umerenih količina, koje mogu imati i povoljno dejstvo na opuštanje organizma i zdravlje kardiovaskularnog sistema (pre svega se odnosi na crno vino), a bez opasnosti po zdravlje.

Naravno, neće samo izbegavanje alkohola garantovati dobro zdravlje. Svakako treba voditi računa i o zdravoj, redovnoj i raznovrsnoj ishrani, rekreaciji, i uopše zdravom stilu i načinu života.

antikarcionm-primed13-fortePRIMED preparati su potpuno prirodni preparati na bazi meda i različitih dodataka (pčelinji proizvodi, lekovito bilje, medicinske gljive). U očuvanju dobrog zdravlja i prevenciji malignih bolesti povoljno dejstvo imaju PRIMED 13 Kordiceps (sadrži med i medicinsku gljivu Kordiceps) i PRIMED 13 Forte (sadrži med, medicinske gljive Kordiceps, Shitaka i Reishi i jezgro kajsijine koštice).