Kada se otklanja polip na debelom crevu?

Postojanje polipa na debelom crevu otkriva se FOBT testom i kolonoskopijom, a zatim se biopsijom utvrđuje njegova priroda odnosno da li je postao zloćudan.
Anamnezom i kliničkom slikom postavlja se sumnja u postojanje polipa, mada se u najvećem broju slučajeva otkrivaju slučajno i ne daju nikakve simptome. Polip na debelom crevu dugo može da ostane neotkriven, sve do trenutka kada se uveća i počne da izaziva bol u trbuhu ili pojavu krvi u stolici. Ovakva izraslina najčešće se dijagnostikuje kolonoskopijom i uzimanjem isečka tkiva, a preporuka gastroenterologa je da se svaki polip nezavisno od veličine ukloni, zbog rizika od nastanka maligniteta.
Benigni polipi debelog creva mogu biti hiperplastični, inflamatorni i hamartomatozni, dok adenomi mogu da postanu kancerogeni, naročito ukoliko se dugo ne otkriju i kada dostignu određenu veličinu.
Veliki polipi prave probleme
Kada je velikih dimenzija, polip može da ometa prolazak hrane, a u retkim situacijama može da se “uvrne” i bude razlog jakih bolova u stomaku. Problemi nastaju kada su polipi veliki, jer se tada mogu pojaviti poremećaji u funkciji creva kao što su zatvor, proliv, bolovi u trbuhu. Tada već postoji velika verovatnoća da je polip postao kancer. Polipi nekada mogu uzrokovati i vidljivo krvarenje u stolici ili nevidljivo krvarenje, koje može da se otkrije testom na okultno krvarenje (FOBT). Zato se savetuje da svaka osoba koja ima više od 50 godina uradi ovaj test. Ukoliko je rezultat pozitivan, treba da uradi dalje analize i kolonoskopiju.
Intervencija uklanjanja zavisi od vrste polipa
Većina polipa može da se ukloni elektroresekcijom prilikom same kolonoskopije, u zavisnosti od procene gastroenterologa. U zavisnosti od veličine i lokalizacije, određuje se i način intervencije. Kod većih polipa, koji su preveliki da bi se uklonili kolonoskopom ili ako izgled polipa ukazuje na moguću malignu alteraciju, savetuje se operativni način uklanjanja. U tom slučaju, radi se laparoskopska resekcija debelog creva ili se primenjuje klasičan metod hirurškog pristupa.
Porodična anamneza važna za rano otkrivanje
Za rano otkrivanje bolesti, od velikog značaja su podaci vezani za porodično opterećenje – članovi porodice oboleli od kancera debelog creva, polipa debelog creva, ili drugog kancera digestivnog trakta, kao i ginekološki kanceri u porodici. FAKTORI rizika koji mogu da utiču na nastanak polipa kolona su godine starosti (više od 45 godina), zapaljenske bolesti creva poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa i neka nasledna oboljenja za koja postoji dokazana veza između nasledne predispozicije i kliničke pojave polipa.
PRIMED 13 FORTE je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva reiši, kordiceps i šitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije.PRIMED 13 FORTE se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka malignih bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.