Ishranom protiv karcinoma

Nijedna namirnica sama po sebi ne može da obezbedi zaštitu od pojave maligniteta. Međutim, odgovarajuća kombinacija različitih namirnica koje se upotrebljavaju u ihrani može da doprinese ukupnom smanjenju rizika za nastanak različitih bolesti, uključujući i maligne.

Opšta preporuka je da dve trećine obroka sačinjavaju namirnice biljnog porekla, a najviše jedna trećina namirnice životinjskog porekla. Ovako dizajniran obrok čini sastavni deo ishrane za prevenciju karcinoma.

Neke od namirnica koje se preporučuju:

 • Povrće i voće intenzivnih boja
  Po pravilu, sa intenzivnijom bojom voća i povrća raste sadržaj važnih nutrijenata. Takođe, upotrebom veće količine svežeg voća i povrća raste unos vlakana. Vlakna imaju povoljno dejstvo na probavu, varenje i regulisanje telesne težine.
 • Celo zrno žitarica, u obliku pahuljica ili kaše (npr. ovas) dobar su izvor B vitamina, i jedan od najboljih izbora za zdrav početak dana.
 • Namirnice bogate folatima. Neke od namirnica koje se ističu po sadržaju folata su mahunarke (grašak, pasulj), semenke suncokreta, lisnato povrće (spanać, zelena salata).
 • Paradajz sadrži likopen, pigment za koji se smatra da je jedan od sastojaka ovog povrća koji može da doprinese prevenciji nekoliko vrsta karcinoma.
 • Zeleni čaj je jedna od biljaka sa visokim sadržajem antioksidanasa. U nekim istraživanjima, pokazano je moguće pozitivno dejstvo u prevenciji karcinoma dojke, kolona, jetre i prostate.
 • Crno grožđe sadrži resveratrol. Resveratrol ispoljava snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo koje doprinosi u sprečavanju oštećenja ćelija.
 • Voda ima univerzalno korisno dejstvo na ceo organizam. Dovoljan unos tečnosti omogućava češće pražnjenje bešike, čime se smanjuje dužina izloženosti toksičnim materijama i mogućnost oštećenja.
 • Kupus, karfiol, brokoli takođe sadrže određene materije korisne u prevenciji bolesti, tako da spadaju u preporučene namirnice za redovnu upotrebu u ishrani.
 • Začinsko bilje čini velika grupa različitih biljaka, uglavnom intenzivne arome, boje ili mirisa. Posebno se izdvaja kurkuma, čiji aktivni sastojak kurkumin pokazuje antioksidativno, protivupalno, antimikrobno dejstvo i može da doprinese u prevenciji obolevanja od malignih bolesti.
 • Jagode, maline, trešnje sadrže elaginsku kiselinu, materiju sa izraženim antioskidativnim delovanjem.

Način termičke obrade namirnica veoma utiče na očuvanje nutritivnog sastava. Namirnice koje se prže, posebno na visokim temperaturama mogu da u toku obrade dobiju neke karakteristike i materije koje nisu preporučljuve za dugotrajnu i prekomernu upotrebu.

Redovna, raznovrsna i uravnotežena ishrana je najbolji način za unos svih vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Jedino ukoliko nije moguće da se obezbedi dovoljan unos nutrijenata, ili se radi o osobama sa povećanim potrebama za nekim od nutrijenata, preporučuje se primena odgovarajućeg suplemenata.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u izboru suplemenata, pozovite PRIMED BIO-APOTEKU: 011 715 12 65