Aktinična keratoza, početni oblik karcinoma kože!

Suva i hrapava koža na pojedinim delovima tela posledica je prekomernog sunčanja tokom leta. Kod većine ljudi ova vrsta kožnih promena ne menja svoj oblik i potpuno ili delimično se povlači posle izvesnog vremena. Međutim, kod pojedinih osoba ovako izmenjena površina kože predstavlja početni oblik karcinoma.
Solarne ili aktinične keratoze mogu da pređu u invazivni skvamocelularni karcinom koji ozbiljno ugrožava zdravlje.
S obzirom na to da se samo na osnovu izgleda solarnih keratoza ne može reći da li će da se pretvore u tumor, trebalo bi ih pravovremeno lečiti. Poseban problem u lečenju solarnih keratoza predstavlja činjenica da veliki broj pacijenata ima multiple promene, odnosno čitave regije kože koji imaju izmenjene ćelije .Zbog toga lečenje može da bude usmereno prema pojedinačnim promenama ili se tretira čitavo polje kože ukoliko su na njemu prisutne višestruke aktinične keratoze.
Pojedinačne promene mogu da se tretiraju laserom, radio-talasima, elektrohirurškim metodama, kriohirurgijom (terapija tečnim azotom), kiretažom i dosta retko klasičnim hirurškim metodama.
Kada je solarnim keratozama zahvaćen veći deo kože upotrebljavaju se kreme koje deluju kako na vidljive promene, tako i na izmenjene delove kože koji nisu golim okom primetni. U tu svrhu se najčešće koriste “imikvimod”, 5-fluorouracil”, “ingenol mebutat”, “diklofenak”. Dužina primene ove terapije varira od krema do krema i kreće se od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Osim kremova, u svrhu lečenja čitavog polja kože mogu da se koriste i laseri, hemijski pilinzi, dermabrazija i fotodinamska terapija.
Benigni tumori kože
Osim solarnih postoje i seboroične keratoze koje su benigni kožni tumori. Ove promene su u početku blago izdignute iznad novoa kože, žućkaste ili svetlobraon, a kasnije postaju tamnobraon ili crne, površina im postaje hrapava i često prekrivena masnom ljuspicom koja se dosta lako skida.
PRIMED 13 KORDICEPS je prirodni preparat na bazi meda medicinske gljive kordiceps čija se upotreba preporučuje u prevenciji i tretmanu malignih oboljenja. Aktivni sastojci preparata ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Blagotvorno deluju na organizam u celini, kao i na regulaciju rada srca, povišenog krvnog pritiska i holesterola i pomažu u prevenciji kardiovaskularnih poremećaja. Štite zdrave ćelije kože od oštećenja ultravioletnim zracima i podstiču regeneraciju njenih oštećenih ćelija.Preparat Primed 13 kordiceps pozitivno utiče na funkciju  jetre, bubrega i drugih organa. Udruženim antioksidativnim i imunostimulatornim dejstvom, aktivni sastojci gljive kordiceps pomažu u prevenciji i tretmanu malignih bolesti.