Vrste tumora testisa: karcinom germinativnih ćelija

Karcinom testisa je zloćudno oboljenje koje nastaje malignom promenom ćelija testisa.

Testisi su deo muškog reproduktivnog sistema. Imaju 2 glavne funkcije:

  • U testisima se stvaraju muški polni hormoni (testosteron)
  • U testisima nastaju spermatozoidi, muške polne ćelije neophodne za oplođenje jajne ćelije.

Tipovi karcinoma testisa

Testise izgrađuje nekoliko vrsta tkiva, od kojih svako može biti mesto početka maligne promene. Tako, u zavisnosti od tkiva iz kog potiče, možemorazlikovati nekoliko vrsta malignih tumora testisa.

Tumori germinativnih ćelija
Više od 90% karcinoma testisa pripada ovoj grupi. Karcinom germinativnih ćelija se može podeliti na seminome i neseminome.

Seminomi imaju tendenciju sporijeg rasta i širenja u odnosu na neseminome. Seminomi se mogu podeliti na klasične, koji se češće javljaju kod mlađih muškaraca (između 25 i 45 godina) i spermatocitni seminom, koji se češće javlja kod starijih muškaraca (starijih od 65 godina).

Neki seminomi mogu da povećaju stvaranje proteina humani horionski gonadotropin (HCG), čija vrednost u krvi se lako može odrediti i spada u tumor markere za karcinom testisa. Ovo je značajno i za praćenje toka i uspešnosti lečenja seminoma.

Neseminomi se obično javljaju kod mlađih muškaraca, nakon puberteta ili u ranim tridesetim godinama. Četiri glavna tipa neseminoma obuhvataju embrionalni karcinom, “yolk sack” karcinom, horiokarcinom i teratom. Većina tumora je kombinovanog tipa, ali to ne menja način tretmana neseminomskih tumora.

Embrionalni karcinom se karakteriše brzim rastom i širenjem van tkiva testisa. Tumor marker za embrionalni karcinom je alfafetoprotein (AFP) i HCG.

“Yolk sack” tumor ili tumor žumančane kese naziva se još i orhioblastom, tumor endodermalnog sinusa ili adenokarcinom prozračnih ćelija. Najčešće se javlja kod male dece, uglavnom mlađe od 3 godine.

Ova vrsta karcinoma obično je praćena povećanjem nivoa AFP u krvi.

Horiokarcinom je veoma redak, ali se karakteriše veoma brzim rastom i širenjem. Javlja se najčešće kod odraslih muškaraca.

Tumor marker za horiokarcinom je HCG.

Teratomi se karakterišu prisustvom tkiva poreklom od više vrsta embrionalnog tkiva, a razlikuju se po stepenu zrelosti. Obično ne dovode do povećanja nivoa AFP ili HCG.

 

Kao jedan od prirodnih preparata koji se može koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu malignih bolesti, preporučujemo PRIMED 13 FORTE.

PRIMED 13 Forte je prirodan preparat, na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije.

PORUČITE PRIMED 13 FORTE ONLINE: PRIMED 13 FORTE

PRIMED 13 Forte se preporučuje:

  • za jačanje imunološkog odgovora organizma
  • kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu teških bolesti
  • kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.