Uvećanje limfnih čvorova kod karcinoma

limfni-cvorovi


Limfne žlezde (limfni čvorovi) nalaze se svuda u našem organizmu, prateći tok limfnih sudova. Limfa prolazi kroz limfne čvorove u kojima dolazi do filtracije i zadržavanja “loših” ćelija, kako se one ne bi širile dalje u organizmu.

Limfni čvorovi su veoma reaktivni, tako da do njihovog uvećanja može doći u slučaju bilo kakve infekcije ili povrede okolnih tkiva i organa, ne samo u slučaju karcinoma.

Karcinom može zahvatiti tkivo limfnih žlezdi na dva načina. Karcinom može nastati od ćelija limfnog sistema (Hodgkin i non-Hodgkin limfom), ili širenjem karcinoma iz okolnih organa i tkiva.

Normalno, limfni čvorovi su mali, jedva primetni. U slučaju deponovanja malignih ćelija dolazi do značajnog uvećanja njihove zapremine. Nekada se samo osećaju pod kožom, a nekada su toliko uvećani da se vide golim okom.

Limfni čvorovi koji se uvećavaju kod prisutnog maligniteta uglavnom ne bole. U početnom stadijumu, u limfnom čvoru može biti prisutan mali broj malignih ćelija, tako da veličina čvora može biti potpuno normalna.

Operativnog uklanjanje karcinoma

U toku operativnog uklanjanja karcinoma, uvek se vrši provera okolnih limfnih čvorova. Ukoliko se dokaže prisustvo malignih ćelija, operativno se uklanjaju i limfni čvorovi, kako bi se sprečilo zadržavanje malignih ćelija i dalje širenje.

Ukoliko se uklone svi limfni čvorovi iz jednog područja (npr. podpazušne jame), nakon operacije u manjoj ili većoj meri nastaje problem sa oticanjem limfe iz dela tela koji su drenirali limfni sudovi koji su prolazili kroz uklonjene limfne čvorove. Otok nastao usled zadržavanja limfe naziva se limfedem, i uglavnom predstavlja doživotni problem nakon lečenja karcinoma.

Značaj pregleda limfnih čvorova je veliki, jer daje uvid u proširenost bolesti. Na osnovu stadijuma karcinoma određuje se dalje lečenje i vrši odabir metode (operativno lečenje, zračenje ili hemioterapija, ili kombinacija navedenih metoda).

Ukoliko primetite značajno uvećanje limfnih čvorova nekog dela tela koje ne prolazi, niti se smanjuje vremenom, a nije izazvano infekcijom ili povredom, najbolje je da posetite lekara, kako bi se utvrdio uzrok njihovog uvećanja.

Preporučujemo PRIMED 13 forte – snažno podiže i aktivira Vaš imuni sistem

primed-13-forte

PRIMED 13 forte ima izuzetno povoljno dejstvo na poboljšanje imunološkog odgovora i jačanje organizma.

Takođe, pokazuje i antioksidativno i određena antikancerogena svojstva, pa se može koristiti i u prevenciji ili kao pomoćno sredstvo u tretmanu različitih vrsta bolesti, uključujući i teške bolesti.