Neki od prvih simptoma koji mogu ukazati na tumor

Kancer

Prepoznajte neke od prvih simptoma koji mogu ukazati na tumor:

Neobjašnjiv gubitak težine kao simptom tumora

1. Gubitak težine – Ako niste na dijeti, a za mesec dana izgubite više od četiri, pet kilograma, trebalo bi da se zabrinete. Neobjašnjiv gubitak težine siguran je znak da nešto nije u redu. Dok doktor ne kaže da se ne radi o problemu sa štitnom žlezdom, dijabetesom ili rakom, nemojte se olako prihvatiti problem.

Nadutost kao simptom tumora

2. Nadutost – Ne bi trebalo da se javlja svakodnevno, posebno ne ako je prati bol u stomaku ili oko karlice, kao i povećana potreba za mokrenjem. Ovo je jedan od jasnijih znakova raka jajnika kod žena.

Promene na grudima mogu ukazivati na vrstu tumora

3. Promene na grudima – Osip, otekline, uvlačenje bradavice (osim ako dojite) i bilo kakve promene na teksturi kože mogu ukazivati na retku, ali ozbiljnu vrstu raka dojke. I pazite na kvržice.

Krvarenje između dva menstrualna ciklusa može ukazivati na tumor

4. Krvarenje između dva menstrualna ciklusa – Ovo nije normalno (osim ako je to uvek tako, ali to vam mora reći lekar), a nije normalno ni krvarenje posle menopauze. Može ukazivati na endometralni rak, rak debelog creva, probleme s rektumom ili neke druge ginekološke probleme.

Stalni umor kao jedan od simptoma tumora

5. Umor – Stalni umor je znak kojim vam telo poručuje da nešto nije kako treba. U njemu se odvija bitka. Ona može biti fizička ili mentalna, ali ako ste više od tri nedelje umorni tokom dana, a noću spavate bar sedam sati, obavezno posetite doktora.

Bele mrlje na usnama rizik od malignog tumora

6. Bele mrlje na usnama – Bele mrlje na oralnoj sluzokoži označavaju prekanceroznu leziju i sad postoji veći rizik za malignu transformaciju. Reč je o tvrdoj, beloj fleci na oralnoj sluzokoži koja ne može da se sastruže. U većini slučajeva ne izaziva nikakve simptome. Treba znati da pušači imaju četiri do šest puta veći rizik za obolevanje od leukoplakije, pa ne čudi da čine 75 do 97 odsto obolelih. Srećom, oko 60 odsto leukoplakija se uglavnom povlači nakon prestanka pušenja.
Prvi znak karcinoma usne šupljine može biti i pojava jednog ili više, najčešće, bezbolnih čvorova na vratu.

Pojava tragova krvi može biti simptom tumora

7. Krv – Pronađete li krv tamo gde je ne bi smelo biti, sačuvajte uzorak sekreta, urina ili stolice i odnesite ga lekaru.

Bol može biti simptom uznapredovalog tumora

8. Bol – Ovo zvuči neodređeno jer bol može ukazivati na puno stvari. Nekad ukazuje na uznapredovali rak, a nekad na neurološka stanja. A ponekad se javlja i zbog umora ili depresije. Ipak, treba proveriti.

Imate lošu probavu ili gorušicu – obratite pažnju na simptome

9. Loša probava ili gorušica – Ovo je crvena zastavica za rak grla, jednjaka ili želudca.

Problem sa gutanjem jedan od simptoma zbog kojih bi trebalo da posetite doktora

10. Problemi s gutanjem – Možda vam se čini kao manji problem zbog kojeg ste samo malo promenili način ishrane, jedete mekšu hranu ili pijete više tečnosti. Obavezno posetite doktora.

Tupa bol u želucu

11. Bol u želucu – Stalna tupa bol, uz koju se osećate i depresivno, ukazuje na uzbunu. Možda je reč o raku štitne žlezde.

Natekli limfni čvorovi

12. Promene na limfnim čvorovima – Ako vam nateknu limfni čvorovi, pa se tokom par nedelja još i povećaju, posetite lekara koji će možda zatražiti biopsiju.

Povišena temperatura

13. Povišena telesna temperatura – Iznenadiće vas, ali simptom mnogih tumora je i povišena telesna temperatura. Ona je kod odraslih retka pojava pa ukazuje na infekciju. Može ukazivati i da se rak proširio ili da imate leukemiju. Potraje li posetite doktora.

Promene na koži

14. Pigmentacijske promene na koži – Ne treba paziti samo na mladeže. Čak i manja promena boje tena može biti jedan od prvih znakova raka kože.

Prirodni preparat Primed 13 forte za jačanje imuniteta, na bazi lekovite gljive kordiceps koja snažno podiže imuni sistem, imobiliše odbrambene snage organizma i tako preventivno deluje na pojavu mnogih opakih bolesti. Primed 13 Forte ima izraženo antioksidativno delovanje i time štiti ćelije organizma od raznih oštećenja. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim u prevenciji mnogih malignih bolesti, kao i u toku lečenja radioterapijom i hemoterapijom radi jačanja organizma i smanjivanja neželjenih dejstva ovih oblika lečenja.