Radioaktivni jod u lečenju karcinoma štitaste žlezde

radioaktivni jod


Štitasta (tireoidna) žlezda akumulira najveći deo joda unetog hranom. Kada se unese radioaktivni jod (I-131), on se koncentruje u tkivu štitaste žlezde.

Radijacija uništava tkivo štitaste žlezde, kako zdrave, tako i ćelije tumora koje deponuju jod, sa zanemarljivim efektom na druge ćelije organizma. Doza radijacije koja se na ovaj način unosi značajno je veća od one koja se koristi u toku snimanja štitaste žlezde.

Terapija radioaktivnim jodom

Terapija radioaktivnim jodom značajno povećava izglede u lečenju od papilarnog ili folikularnog karcinoma štitaste žlezde koji se proširio u vratu ili drugim delovima tela.

Međutim, kada su u pitanju karcinomi, ograničeni samo na tkivo štitaste žlezde, rezultati tretmana radioaktivnim jodom manje su jasni, posebno kod karcinoma koji se u potpunosti mogu odstraniti operativnim putem.

Terapija radioaktivnim jodom ne može se koristiti u tretmanu anaplastičnog i medularnog karcinoma štitaste žlezde, zato što ćelije ova dva tipa karcinoma ne deponuju jod.

Da bi terapija radioaktivnim jodom bila uspešnija, neophodno je da nivo cirkulišućeg TSH bude dovoljno visok.

TSH ima ulogu da stimuliše preuzimanje joda od strane tireoidnih ćelija, kao i ćelija karcinoma. Ukoliko je štitasta žlezda uklonjena i osoba na supstitucionoj terapiji, sa niskim nivoom TSH, način za “podizanje” nivoa TSH je privremeni prestanak uzimanja hormona. To ima za posledicu povećano stvaranje TSH u hipofizi.

Kako je potrebno nekoliko nedelja pauze u upotrebi hormona, moguća je pojava simptoma hipotireoze (umor, malaksalost, nedostatak energije i drugi). Drugi način za stimulaciju lučenja TSH jeste parenteralna primena tireotropina, kada nije neophodno prekidati upotrebu hormona.

Kao i bilo koji drugi oblik tretmana malignih bolesti, tako i primena radioaktivnog joda u terapiji karcinoma tireoidne žlezde može imati različite neželjene reakcije. Kako se značajna količina joda deponuje i u polnim žlezdama, jedan od pratećih problema može biti poremećaj ciklusa kod žena, i smanjenje broja aktivnih spermatozoida kod muškaraca.

Ukoliko je kod Vas indikovana primena radioaktivnog joda u lečenju karcinoma štitaste žlezde, zatražite od Vašeg lekara informacije o potencijalnim neželjenim efektima, kako bi se oni blagovremeno zapazili i na odgovarajući način tretirali.

Preporučujemo PRIMED 13 forte – snažno podiže i aktivira Vaš imuni sistem

primed-13-forte

PRIMED 13 forte ima izuzetno povoljno dejstvo na poboljšanje imunološkog odgovora i jačanje organizma.

Takođe, pokazuje i antioksidativno i određena antikancerogena svojstva, pa se može koristiti i u prevenciji ili kao pomoćno sredstvo u tretmanu različitih vrsta bolesti, uključujući i teške bolesti.